Mohammad Murad fuge de Mazăre ca dracul de tămâie

Mohammad Murad fuge de Mazăre ca dracul de tămâie(3393)


Omul de afaceri Mohammad Murad, proprietarul lanţului Phoenicia, va deschide sâmbătă un hotel de cinci stele, în care a investit aproximativ cinci milioane de euro şi care va funcţiona în sistem all inclusive. Investiția este amplasată, poate surprinzător, în Năvodari, nu în Mamaia. Ținând cont de preferințele și declarațiile anterioare ale libanezului, decizia nu este însă de mirare.

Supărat pe taxa de irigare

Mohammad Murad mai deţine un complex hotelier, tot în Năvodari, construit de la zero, dar are și un hotel în stațiunea Mamaia pe care l-a cumpărat. Cert este însă că pentru investițiile de amploate din ultimii ani a ales Năvodariul. Explicația: taxele și impozitele pe care trebuie să le plătească spre primăria locală sunt mai mici decât în Mamaia, mediul de afaceri e mai prietenos. În trecut, a criticat dur taxele impuse de administrația Mazăre. Cea de irigat, de exemplu, pentru ca a plătit sume importante, fără însă vreun beneficiu direct. ”Plătesc 37.000 de lei pentru cele trei luni de sezon şi mi se transmite că pot să-mi ud iarba de lângă hotel singur. Înainte de orice, este o lipsă de respect şi o încălcare a legii”, spunea el în august, când amenința că dă în judecată Consiliul Local. A încercat să discute cu reprezentanții pimăriei, dar i s-a spus să își ude singur iarba.

Mazăre nu e un model

Tot atunci, în august 2011, Murad îl critica dur pe Mazăre, într-o conferință de presă susținută la Phoenicia, în Năvodari. ”Datorită lui Mazăre vă aflaţi aici, la Phoenicia, să ştiţi. Pentru că dacă Mazăre mă primea cu braţele deschise, nu mai făceam la Năvodari. Îi mulţumesc cu această ocazie pentru că orice şut în..., cum se spune, aşa, este un pas înainte. Atâta timp cât oamenii de afaceri vor fi, într-un fel sau altul, şantajaţi de politicieni, nu se poate merge mai departe. Degeaba. Mazăre a făcut foarte multe pentru Mamaia, depinde şi cum a făcut, dar dacă ar fi făcut cu noi ar fi făcut mai mult. Niciodată pentru mine, ca patron, nu o să fie emblemă un primar”, spunea Murad.

Ce a pierdut Mamaia


Phoenicia Luxury Hotel are 400 de locuri de cazare. Unitatea include camere duble, de 45 de metri pătraţi, şi apartamente de peste 70 de metri pătraţi, cu două băi. "Phoenicia Luxury Hotel este primul hotel de pe litoralul românesc care va oferi servicii ultra all inclusive, servicii solicitate şi în ţara noastră de către turişti", se arată într-un comunicat al grupului Phoenicia. Hotelul are o suprafaţă de 15.000 de metri pătraţi construiţi, care se alătură celor peste 300.000 de metri pătraţi construiţi sau amenajaţi pînă în 2013 de către Phoenicia Hotels & Resort, care a ajuns la o capacitate de cazare de peste 6.000 de locuri, dintre care 3.000 pe litoral.

Cine este Murad

Ediția Top 500 Forbes de anul trecut ai celor mai bogați români îl plasa pe Mohammad Murad pe locul 33 în topul celor mai bogați români, cu o avere estimată la 95 – 100 de milioane de euro. A venit în România în 1982 și a terminat aici facultatea de medicină. A profesat ca doctor, iar revoluția l-a prins în halat alb. După 1989 a intrat în afaceri. A început cu o terasă, a continuat cu export - import și apoi cu industria hotelieră. A învățat de la bun început proverbul românesc, inexistent în Liban: orice șut în fund e un pas înainte.
 
jooble.org