Tăvălugul primarilor incompatibili continuă la Constanţa. Cum se apără edilii de acuzaţiile ANI

Tăvălugul primarilor incompatibili continuă la Constanţa. Cum se apără edilii de acuzaţiile ANI(1113)


La numai o săptămână după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a declarat incompatibili 22 de aleşi locali din judeţul Constanţa, ieri, alţi trei primari au fost găsiţi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese.

Astfel, ANI a constatat existenţa conflictului de interese de natură administrativă şi penală în cazul lui Titu Neague, primarul comunei Bărăganu, şi a stării de incompatibilitate şi săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii în cazul lui Viorel Bălan, primarul comunei Nicolae Bălcescu, şi al lui Adrian Viorel Stan, primarul oraşului Techirghiol.


Primarul oraşului Techirghiol, Adrian Stan, a spus că va merge în instanţă şi va contesta decizia ANI, deoarece este nefondată. El recunoaşte că a deţinut statutul de administrator al unei firme, însă, spune că societatea nu a funcţionat nicio clipă. „Nu a funcţionat niciodată, nu are venituri, nu are bilanţuri. I-am dat unui avocat sarcina să înfiinţeze o societate şi m-a numit administrator. În cazul în care nu aş fi câştigat mandatul de primar, voiam să mă ocup de această firmă. Cum am ieşit primar, am renunţat la acest statut şi nici firma n-a mai funcţionat”, a declarat edilul Adrian Stan.


Şi primarul comunei Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan, spune că va ataca raportul ANI. „Aştept să primesc raportul ANI. Cred că este o confuzie. Nu poate fi vorba de fals, poate o neglijenţă. Am fost cândva într-o firmă dar am rugat un avocat să mă scoată după ce am ieşit primar. Eu nu am lucrat niciodată în firma aceea”, a spus primarul Viorel Bălan.


La rândul său, primarul comunei Bărăganu, Titu Neague, susţine că va contesta decizia ANI deoarece se consideră nevinovat. „Soacra mea are o firmă, dar contractul de arendă s-a făcut legal. Totul s-a făcut prin licitaţie, iar firma ei a avut cea mai bună ofertă. Nu ştiu de unde şi până unde sunt incompatibil cu soacra. O să contest în instanţă. Dacă vor să mă schimbe de la primărie, să mă schimbe, dar nu am făcut nimic ilegal”, a declarat primarul Titu Neague.


Ce acuzaţii li se aduc primarilor incompatibili


Potrivit reprezentanţilor ANI, primarul Titu Neague a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de primar al comunei Bărăganu, a încheiat un contract de arendare între primărie şi SC La Titu Frumosu SRL, societate în cadrul căreia soacra acestuia deţine funcţia de asociat şi administrator.
Drept urmare, edilul a încălcat dispoziţiile articolul 75 din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv”.


Totodată, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Titu Neague a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de dispoziţiile art. 2531 din Codul Penal al României, potrivit cărora „fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.


În ceea ce-l priveşte pe primarul Viorel Bălan, acesta este acuzat că s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 iunie 2008 - 21 septembrie 2010, întrucât a exercitat, simultan, funcţia de primar al comunei Nicolae Bălcescu, şi funcţia de administrator al SC Panminada SRL (23 iunie 2008 - 5 ianuarie 2009) şi al SC Pavicom SRL (23 iunie 2008 - 21 septembrie 2010). Astfel, Viorel Bălan a încălcat dispoziţiile art. 87, alin (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora funcţia de primar este incompatibilă cu funcţia de administrator la societăţile comerciale.
De asemenea, întrucât acesta a omis menţionarea în declaraţiile de interese aferente anilor 2009 și 2010 a calităţilor deţinute în cadrul SC Pavicom SRL, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Viorel Bălan a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută de dispoziţiile articolului 292 din Codul Penal. Potrivit acestuia, „declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.


În privinţa edilului Adrian Viorel Stan, reprezentanţii ANI susţin că el s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 3 iunie 2011 - 22 mai 2012, întrucât a exercitat, simultan, funcţia de primar al oraşului Techirghiol şi pe cea de administrator al SC Techirghiol.ro Cosmetics & Spa SRL. Astfel, Adrian Viorel Stan a încălcat dispoziţiile potrivit cărora funcţia de primar este incompatibilă cu funcţia de administrator la societăţile comerciale.

 
jooble.org