Deputatul de Constanța Remus Cernea cere ajutarea migranților sirieni

Deputatul de Constanța Remus Cernea cere ajutarea migranților sirieni(1217)


Remus Cernea a cerut astăzi public, printr-un comunicat de presă, ajutarea migranților sirieni, care au ajuns duminică, 7 iulie 2013, în jurul orei 02.48 în apele teritoriale române, la bordul unui velier.

”În baza Legii nr. 122 din 2006, dar şi a „Convenţiei ONU privind statutul refugiaţilor” (din 1958) şi a „Protocolului din 1967″ adresez rugămintea autorităţilor române competente (Ministerului Afacerilor Interne – Oficiul Naţional pentru Refugiaţi) de a oferi migranţilor sirieni capturaţi duminică în largul Capului Aurora o formă de protecţie (statutul de refugiat sau protecţia subsidiară). În condiţiile conflictului armat care are loc în Siria de peste doi ani şi a violenţelor generalizate la care sunt acolo supuşi civilii, România, ca ţară democratică şi membră a Uniunii Europene, trebuie îşi asume un rol de protecţie faţă de astfel de persoane nevoite să îşi părăsească ţara pentru a căuta pacea. Ele sunt victime ale unui regim dictatorial care a întors armele împotriva propriului popor făcând deja aproape 100.000 de victime. Totodată, aproape un milion şi jumătate de oameni a ales să treacă graniţele ţării pentru a scăpa din infernul de acasă. Atât aliaţii din cadrul NATO, în frunte cu Statele Unite, cât şi ţările membre ale Uniunii Europene, au condamnat ferm regimul dictatorului sirian Al Assad care a reprimat sângeros demonstraţiile paşnice ale cetăţenilor. Războiul pornit de regimul de la Damasc împotriva civililor a escaladat spre un conflict cu numeroase victime inocente şi a generat o catastrofă în regiune”, spune Cernea.

În opinia sa, autorităţile române trebuie să acorde un ajutor imediat cetăţenilor sirieni care ajung pe teritoriul ţării noastre. Să nu uităm că în perioada în care regimul dictatorial comunist din România reprima cetăţenii şi libertăţile acestora, numeroşi români au cerut şi primit azil în ţările din vest.

”De asemenea, adresez rugămintea autorităţilor române să contribuie cu ajutoare pentru taberele de refugiaţi sirieni din ţările limitrofe şi să expulzeze ambasadorul Siriei de la Bucureşti, întrucât acest ambasador nu mai reprezintă poporul sirian, ci doar pe dictatorul Al Assad. Majoritatea ţărilor membre UE au procedat, deja, în acest mod”, a conchis deputatul constănțean.
jooble.org