Liviu Harbuz: „Românii vor ști exact de unde provine laptele materia primă și dacă s-a folosit lapte praf”

Liviu Harbuz: „Românii vor ști exact de unde provine laptele materia primă și dacă s-a folosit lapte praf”(630)


        Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților a adoptat raportul pentru proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri suplimentare pentru etichetarea laptelui proaspăt pentru consum, precum şi a produselor lactate, anunță agrointel.ro. Amendamentele propuse și adoptate astăzi în Comisia pentru agricultură prevăd ca informaţiile obligatorii care trebuie inscripţionate pe eticheta latelui, în câmpul vizual să includă:

a) denumirea produsului alimentar;

b) lista ingredientelor folosite;

c) cantitatea netă a produsului alimentar;

d) data durabilităţii minimale sau data limită de consum;

e) condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare;

f) ţara de origine şi locul de provenienţă a laptelui crud materie primă pentru consum;

g) denumirea ambalatorului şi marca de identificare;

h) numele, denumirea comercială şi adresa procesatorului din sectorul laptelui pentru consum;

i) declaraţia nutriţională; j) conţinut de grăsime exprimat în procente; k) procesul de tratament termic utilizat, pasteurizat, sterilizat, ultrapasteurizat. Pentru laptele şi produsele lactate care provin de la alte specii decât de la vaci de lapte, se va specifica specia de la care provine. Modificările de compoziţie vor fi clare pe etichetă: îmbogăţirea laptelui în proteine lactice, săruri minerale sau vitamine, reducerea conţinutului de lactoză prin conversia în glucoză şi galactoză.

Menţiunile obligatorii suplimentare care se introduc pe câmpul vizual sunt:

a) dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea „Produs natural” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie de 100% ca materie primă laptele natural provenit de la vaci, bivoliţe, oi şi capre, fără a avea în compoziţie înlocuitori de lapte sau lapte praf;
b) dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea „Produs românesc” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie de 100% lapte materie primă provenit din fermele din România.
jooble.org