ACHIMAŞ, GENUNCHIUL ŞI OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE

ACHIMAŞ, GENUNCHIUL ŞI OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE(1532)


      Ce legătură poate să existe între ginecologie şi genunchi? Cel mult faptul că dacă abuzezi de ginecologie, ţi se pot înmuia genunchii. Sau că ambele cuvinte încep cu aceeaşi literă: „G”. În rest…

      În medicina noastră de tranziţie însă, există o legătură directă între ele. Condiţia este una singură: ministrul Sănătăţii să fie ginecolog. Iar legătura directă dintre ele are şi un nume: se cheamă „Pradaxa”.

      „Pradaxa” este un medicament anticoagulant de ultimă generaţie, extrem de performant, dar şi extrem de scump. Este folosit în primul rând, aşa cum probabil v-aţi dat seama, de către bolnavii de inimă. În special cei cu aritmii şi fibrilaţii. Anticoagulantul este esenţial pentru supravieţuirea lor. El previne formarea cheagurilor de sânge atunci când inima bate neregulat, cheaguri care o dată plecate prin sistemul sanguin pot ajunge la cap şi pacientul moare sau, în cel mai bun caz, paralizează, de se chiunie şi el, îi chinuie şi pe cei din jur. Pentru că medicamentul costă foarte mult, statul a decis ca el să fie compensat. Să aibă parte de el şi necăjiţii care nu-şi permit să dea aproape patru milioane de lei vechi pe o cutie, căci atâta costă.

      De aici încolo, începe aberaţia. Intră în scenă Achimaş şi ministerul în fruntea căruia se află vremelnic.
Pradaxa” nu se compensează dacă este luat de cardiaci. Se compensează însă, dacă este luat pentru afecţiuni la genunchi. Aşa este stabilit de Ministerul Sănătăţii.

      De la farmacie, nedumeriţilor care au îndrăznit să lămurească această imbecilitate li s-a răspuns că singurul care stabileşte dacă pastila se ia pentru inimă, sau pentru genunchi, este medicul.

      În condiţiile în care medicamentul se ia pe gură, ne-am întrebat, firesc, de unde ştie medicul, după ce este înghiţită pastila, dacă ea o ia la vale, în jos, direct către genunchi, sau mai domol, se opreşte la etajul de dedesupt, la inimă. Ca urmare, cum se poate şti care pastilă de „Pradaxa” are dreptul să fie compensată şi care nu.

      Ne-am lămurit imediat, citind cv-ul domnului ministru al Sănătăţii. Patriciu Achimaş Cadariu are specialitatea obstetrică-ginecologie. Acum aţi înţeles?

      Ca ginecolog, domnul Achimaş are obiectul de lucru în zona inghinală a corpului uman. Asta îi conferă avantajul, faţă de un stomatolog sau un pneumolog spre exemplu, că se află concentrat exact pe calea dintre inimă şi genunchi. Cu atenţia aţintită în zona inghinală, Achimaş al nostru vede tot. Trece „Pradaxa” în goană spre genunchi prin dreptul stetoscopului său lipit de ginecologie, harşti, aprobă compensarea. Stă degeaba cu setoscopul pe ginecologie şi nu trece nimic, harşti, îl taie de la compensaţie.

      Oricum, tot e bine. Dacă ministrul Sănăţii era medic legist? Stabilea relaţia dintre medicamntele compensate şi cauza decesului. Aşa că să rămânem deocamdată în zona inghinală, la legătura stabilită de Achimaş între ginecologie şi genunchi.
jooble.org