România a preluat președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului

România a preluat președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului(700)


România a preluat , începând de ieri, 8 martie 2016, președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) de la Ungaria, în cadrul unei ceremonii solemne desfășurate la sediul Ambasadei României de la Berlin.

România va exercita această înaltă responsabilitate în perioada martie 2016 – martie 2017, funcţia de preşedinte urmând a fi exercitată de ambasadorul Mihnea Constantinescu din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Preluarea președinției Alianței reflectă angajamentul puternic al României față de asumarea propriului trecut, al onorării memoriei victimelor Holocaustului, combaterii manifestărilor xenofobe și antisemite.

Prioritățile președinției române a IHRA sunt: colaborarea cu media și social media pentru promovarea cunoașterii Holocaustului, dar și pentru combaterea negării Holocaustului, antisemitismului, rasismului, extremismului, discriminării și xenofobiei; consolidarea educației în domeniul Holocaustului în statele membre și observatoare ale organizației și promovarea cercetării academice în domeniul Holocaustului. Cele trei priorități ale președinției române susțin obiectivele fundamentale ale IHRA – memorie, educație și cercetare a Holocaustului – contribuind astfel la soliditatea misiunii organizației.

Pe durata preşedinţiei, România va urmări susţinut activităţile privind memoria, educația și cercetarea Holocaustului; conștientizarea la nivelul societății românești, în special în rândul noilor generații, a unui capitol tragic al istoriei naționale și asumarea acestuia; creșterea interesului tinerilor cercetători pentru cercetarea Holocaustului; crearea unei abordări mai consolidate a studierii Holocaustului la nivel universitar; consolidarea cunoaşterii acestei tematici în cadrul instituțiilor.

La ceremonia de preluare a președinției române a IHRA au participat membri ai comunității evreiești din Germania, reprezentanți ai vieții politice germane, corpul diplomatic acreditat la Berlin, români stabiliți în Germania. În cadrul ceremoniei au luat cuvântul ambasadorul Mihnea Constantinescu, președintele IHRA din partea României, consilierul prezidențial Laurențiu-Mihai Ștefan, care a transmis un mesaj din partea Președintelui României, Klaus Werner Iohannis. Din partea Ungariei, ţară care a exercitat președinţia IHRA până în martie 2016, a luat cuvântul Szabolcs Takács. La această ceremonie a participat şi ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu.

Ceremonia de la Berlin a fost comunicată prin postări live (live tweeting) pe contul @IHRA_news, preluate şi de către @MAERomania. 
jooble.org