Totul despre CONSTANŢA FREE TOUR

Totul despre CONSTANŢA FREE TOUR(2290)


Diana Slav , organizatoarea Constanţa Free Tour : ,, Dobrogea este foarte ofertantă, dar prea puţin accesibilă unui turist care vrea să descopere independent zona.”

1) Când şi cu ce scop a apărut site-ul www.dianaslav.ro ?
Iniţial am pornit sub domeniu gratuit de pe blogspot sub numele de “Hai Hui Stângaci” în 2012 şi abia acum am trecut sub domeniu propriu.
Scopul blogului a pornit din dorinţa de a împărtăşi şi altora experienţele mele de călătorie. Începând cam din 2006 am pornit în călătorii tot mai dese în ţară sau în afară şi uneori am dorit să-mi spun părerea despre unele obiective, cazări sau mici secrete descoperite de noi.
Iniţial am făcut postări pe alte site-uri, apoi pe un forum dedicat călătoriilor şi când după o vacanţă la Roma am scris 10 pagini A4 mi-am dat seama că aş prefera să îmi ţin toate impresiile într-un singur loc.

2) Cum ţi-a venit ideea turului ,,Constanţa la pas”?
Din călătoriile făcute în afară ţării. Eu sunt genul care pleacă cu temele făcute. Chiar dacă nu îmi fac un program foarte riguros îmi place să găsesc câteva curiozităţi despre locul în care ajung şi despre împrejurimi. Aşa am aflat de astfel de tururi oferite de localnici care sunt de obicei pietonale, fără intrări în obiective, sau doar dacă sunt gratuite şi dacă este un detaliu neştiut din ghidurile clasice.

3) Ce fel de oameni ai cunoscut în această acţiune?
De la tineri porniţi cu rucsacul în spate să descopere lumea până la tineri cu sufletul care pensionari fiind vor să vadă lumea.
Sunt oameni foarte curioşi, foarte prietenoşi, foarte deschişi la a cunoaşte cu adevărat o zonă.
Am avut un cuplu din Papua Nouă Guinee care îşi aniversa 50 de ani de căsătorie aici, un cuplu de australieni care făcuse traseul Dunării pe bicicletă, un austriac care făcuse traseul Dunării la pas în aproximativ 3 luni, mulţi tineri (de cele mai multe ori din SUA, Canada, Australia, Nouă Zeelandă) care făceau un tur al Europei, sau doar al zonei balcanice, şi chiar şi un american care îşi planificase ca următorii 2 ani să acopere tot globul, era cadoul lui pentru împlinirea vârstei de 30 de ani. După ce la 25 îşi făcuse cadou un tur al tuturor parcurilor naţionale din SUA.

4) De ce a lipsit “Constanţa free tour” din oferta turismului de la malul mării până când ai implementat tu această idee?
Probabil nimeni nu i-a văzut potenţialul. E mai uşor să mergi pe cărări deja bătătorite şi cu potenţial financiar ridicat. Iar ideea de voluntariat la noi încă e privită ciudat. Şi la mine ideea a venit progresiv, mai întâi am făcut acest tip de tur ca turist în alte oraşe în afara ţării. Apoi am căutat să văd dacă sunt în România şi atunci erau doar în Bucureşti şi Braşov, dar mi-am dat seama că peninsula noastră s-ar putea aranja perfect pentru un astfel de tur. Poveştile existau, chiar dacă la început ştiam mult mai puţine decât ştiu acum şi încă mai am de învăţat şi de descoperit şi eu extraordinar de multe. Dar am decis că voi începe eu singură cu ce ştiu, mă adaptez din mers şi vedem ce iese, dar măcar să încerc, chiar dacă la noi nu este un turism permanent ca în capitală sau într-un oraş de munte.

5) Care sunt urgenţele pe care ar trebui să le rezolve autorităţile pentru a creşte popularitatea şi profitabilitatea turistică a oraşului nostru?
Câteva puncte de informare pentru turişti cu pliante utile şi informaţii actualizate. Hărţi cu mijloacele de transport public, dar în engleză şi care să fie la îndemâna turiştilor. Muzeele cu pliante în limba engleză. Fiecare muzeu să aibă o hartă a muzeelor ca să ştie turistul ce mai poate vedea în oraş. Nu mai zic de împrejurimi. Dobrogea este foarte ofertantă, dar prea puţin accesibilă unui turist care vrea să descopere independent zona.
Eu aici mă axez pe turiştii care nu apelează la agenţii sau ghizi în vacanţe, care încearcă să îşi facă singuri o agendă de obiective interesante, cam cum îmi fac şi eu când plec undeva. 

6) Ce fel de alte evenimente mai intenţionezi să organizezi şi când vor avea loc ?
Pe 30 ianuarie am organizat un eveniment pentru localnici invitându-i la un tur aşa cum le ofer şi turiştilor. A fost o prezenţă de peste 100 de persoane şi mă bucură mult dorinţa de -aşi descoperi propriul oraş.

Vor mai fi câteva colaborări punctuale cu Cercetaşii Marini care vor avea şi ei o serie de tururi, aici detalii - https://www.facebook.com/ilovetomis/posts/945882465503594

În iarnă 2015 am organizat câteva evenimente invitând localnicii la muzee şi sper să reuşesc să mai fac şi acum astfel de evenimente. 

Iar ca tururi pentru localnici, planul este să organizez câte un astfel de tur la fiecare ultimă sâmbătă a lunii.
M-am oferit să le fac un tur special celor care se înscriu la Maratonul Nisipului în luna martie - https://www.facebook.com/maratonulnisipului/?fref=ts
Şi probabil voi mai face o serie de tururi cu elevii în săptămâna Şcoala Atfel; au început deja să mă contacteze profesorii.
 
jooble.org