PATRU STELE, UDE LA IZMENE

PATRU STELE, UDE LA IZMENE(1830)


 În ziua de astăzi, i-ar fi fost mult mai folositor generalului cu patru stele Gabriel Oprea să fi rămas plutonier la intendenţă, cu cheile de la magazia de efecte la el în buzunar. Ar fi putut face rost pe loc de o pereche de izmene, pentru că pe acestea de pe el le-a udat rău de tot. Poate mergea şi o pereche de obiele, că este posibil să se fi scurs udeala şi până în bocanci.

 Astăzi, mitul Oprea, cel despre care se spunea că păpuşeşte Justiţia de la noi, Oprea, intangibilul în faţa dosarelor penale, Oprea, cel în al cărui partid se înghesuiau să intre parlamentarii cu dosare penale, convinşi fiind că domnul general cu patru stele îi va apăra iar sluga sa, Justiţia, la ordinul său, îi va lăsa în pace, astăzi, această poveste roz, s-a spulberat.

 Fără nici o jenă, DNA-ul a cerut aviz de la Senat, pentru că domnul Oprea, în afară de a fi general, este şi senator al României, pentru a începe urmărirea penală împotriva celui ce până ieri părea de neatins. Şi, culmea, fără să ţină seama că poate afecta grav interesul naţional, Senatul a şi dat avizul.

 Ce a făcut generalul Oprea în aceste condiţii?. Ca un adevărat militar călit pe câmpurile de bătălie, s-a scăpat în izmene. Şi, zic eu, după ce faţă avea pe holurile Parlamentului, s-a extins şi în bocanci.

Pentru că ce altceva decât scăpături în izmene pot fi argumentele pe care le aduce Oprea ca să scape de urmărirea penală. Ia să vedeţi aici tactică de general. Cu patru stele.

Primul este de tăvăleală de râs. A cerut ca să nu se aprobe cererea DNA-ului, pe motiv că nu a fost contrasemnată de către procurorul general al României. Păi, cum să semneze domnul Tiberiu Niţu, când şi el este băgat în acelaşi rahat. Adică s-a dat şi el cu girofarul fără să fi avut dreptul şi acum se discută foarte serios schimbarea lui din funcţie.

Al doilea argument ne arată îngustimea minţii domnului general şi este copiat după Traian Băsescu.
Vă mai aduceţi aminte când, anul trecut, Băsescu a fost acuzat public de faptul că a furat banii din răscumpărarea ziariştilor care au jucat în mascarada cunoscută drept : „Răpirea din Irak”? Atunci, Băsescu a cerut ca, pentru a se afla adevărul, să se umble la documentele secrete ale operaţiunii. Documente care au fost secretizate pentru cincizeci de ani. Adică, ne vom dumiri peste cincizeci de ani dacă Băsescu a ciordit banii de răscumpărare. Altă cale nu există, pentru că teroriştii nu dau chitanţă.

La fel şi Oprea. Spune că, pentru a se afla cu adevărat adevărul, trebuie să se desecretizeze documente ale CSAT. Evident că nimeni, niciodată, nu o să facă aşa ceva ca să vedem noi dacă Oprea a mers cu girofar de la pensatul sprâncenelor, la cârciumă şi apoi acasă, în interesul interesului naţional.

Şi nici nu trebuie să se facă acest lucru. Faptele sunt limpezi ca lumina zilei. În seara aceea nenorocită, în care a murit poliţistul Gigină, Oprea venea de la cârciumă şi se ducea acasă, cu escortă, girofare şi 27 de poliţişti care-i deschideau calea, pentru că probabil când plecase de la local, domnul general uitase să treacă şi pe la toaletă şi acum avea o urgenţă în interes naţional să ajungă repede acasă. De peste 1.600 de ori s-a întâmplat asta. Vă daţi seama în ce situaţie disperată s-a aflat interesul naţional? Sau poate că domnului general i-a mai slăbit niţel prostata.

Domnule Oprea, mai bine făceai atunci în izmene, chiar dacă udai şi canapeaua de la maşină. Că nu avea nimic, era de la stat şi puteai s-o strici liniştit că o plăteam noi, decât acum, când o să cam plăteşti singurel.

Că aşa-i răspunderea penală. Individuală. Mai ales când este în interes naţional.
 
jooble.org