Șoferii tineri din Constanța plătesc CEL MAI SCUMP RCA din țară

Șoferii tineri din Constanța plătesc CEL MAI SCUMP RCA din țară(640)


Tinerii sub 35 de ani care conduc în oraşe mari, mai ales din estul ţării, plătesc o primă anuală pentru RCA cu până la 70% mai mare decât alte categorii de şoferi. Sursa diferenţelor este frecvenţa mare a daunei.
Creşterile importante ale daunelor, precum şi impo¬sibilitatea de a majora sub¬stanţial preţurile fără a pier¬de cotă de piaţă, determină societăţile de asigurare să îşi selecteze din ce în ce mai atent clienţii. Segmentarea clientelei, cum este numită în termeni de specialitate, a devenit o procedură la modă chiar şi pentru companii care, în mod tradiţional, vând poliţa obligatorie de răspundere civilă auto la preţuri cu mult sub media pieţei.
Din analiza Capital, bazată pe da¬tele mai multor calculatoare specializate, rezultă că cei mai afectaţi de aceste schimbări sunt tinerii cu vârsta sub 35 de ani, persoanele care au carnet de conducere de mai puţin de cinci ani şi şoferii care conduc în oraşele din estul ţării. În cazul acestor categorii de şoferi, diferenţa faţă de preţul mediu de pe piaţă ajunge până la 20-30 la sută, în timp ce, comparativ cu categoriile avantajate, preţul este cu până la 70% mai mare.
Din selecţia clientelei câştigă, pe de altă parte, şoferii experimentaţi, cu vârste de peste 55 de ani, care conduc în oraşe din vestul ţării. Explicaţia acestor diferenţe de cotaţie ţine de frecvenţa daunelor, substanţial mai mare în cazul tinerilor şi în oraşele mari din estul ţării. Ca parte din aceeaşi strategie de selecţie a clienţilor, societăţile de asigurare care vând românilor ce muncesc în afara graniţelor se uită mai atent la acest tip de clienţi. Preţul unei poliţe RCA pentru românii care lucrează, de exemplu, în Italia, şi care îşi înmatriculează maşinile în ţară s-a majorat substanţial de la începutul acestui an, în condiţiile în care costurile reparaţiilor în ţările dezvoltate sunt cu mult mai mari decât cele din România.

Potrivit datelor rca-ieftin.ro, precum şi cifrelor publicate pe propriul portal de către Astra Asigurări (societate care vinde mai ales prin propriii agenţi alegând brokerii doar în cazul Bucureştiului), cele mai mici prime de asigurare pentru RCA sunt plătite de către şoferii din judeţul Timiş.
Diferenţele faţă de alte zone din ţară sunt vizibile indiferent de ce alte criterii sunt luate în calcul. Astfel, comparând doi şoferi cu vârsta de 31 de ani şi experienţă în condus de 10 ani care conduc un automobil Dacia Logan cu o capacitate cilindrică de 1,6 litri şi o putere de 90 de cai, diferenţa dintre Bucureşti şi Timişoara este de peste 50 de lei, în medie. În ceea ce priveşte varianta cea mai ieftină, diferenţa este de aproximativ 30 de lei, adică de la 554 de lei pentru şoferul din Bucureşti la doar 525 de lei pe an în cazul şoferului din Timişoara. La polul opus se află judeţul Constanţa, unde tarifele sunt cele mai mari din ţară.
Pentru o asigurare RCA, un constănţean care îndeplineşte condiţiile expuse mai sus va plăti, în cel mai bun caz, 600 de lei faţă de 554 de lei în Bucureşti şi 525 de lei în Timişoara, în timp ce preţul mediu ajunge la 780 de lei faţă de 736 de lei în Bucureşti şi 681 de lei pe an în Timişoara.
În cazul persoanelor experimentate, diferenţele sunt chiar mai mari. Astfel, un şofer în vârstă de 60 de ani, cu 35 de ani experienţă la volan şi care conduce un Logan de 1,6 litri şi 90 de cai-putere va plăti, în Constanţa, cu 120 de lei mai mult decât un şofer similar din Timişoara şi cu 90 de lei mai mult decât unul din Bucureşti. Pe medie, diferenţele sunt de la 588 de lei pe an în Timişoara şi 700 de lei în Bucureşti, la 715 lei în Constanţa.


Din cauza frecvenţei mari a daunelor (numărul accidentelor în care sunt implicaţi tineri este de peste două ori mai mare decât cel al accidentelor provocate de persoane peste 50 de ani), cea mai importantă diferenţiere a clientelei este făcută pe criterii de vârstă şi experienţă la volan.
Astfel, un şofer de 31 de ani care are carnet de zece ani şi conduce un Logan de 1,6 litri şi 90 de cai-putere plăteşte cu până la 70% mai mult decât un şofer de 60 de ani şi având 35 de ani experienţă, care conduce acelaşi tip de maşină. Concret, şoferul tânăr plăteşte, în Bucureşti, 554 de lei, în timp ce şoferul mai experimentat dă doar 388 de lei, în cea mai ieftină variantă.
La Timişoara, persoana de 30 de ani va da minimum 542 de lei, iar cea de 60 de ani va plăti doar 377 de lei. În Constanţa, tânărul plăteşte 600 de lei, iar şoferul mai experimentat doar 508 lei pe an. Pe medie, diferenţele sunt chiar mai importante, după cum se vede în tabelul alăturat. De altfel, preţurile plătite de tineri pentru asigurarea de răspundere civilă auto au crescut, raportat la anul trecut, cu până la 15%. Tinerii sunt cu atât mai dezavantajaţi cu cât, de cele mai multe ori, conduc maşini mai puternice decât persoanele în vârstă, iar diferenţa de preţ creşte. Astfel, diferenţa dintre a conduce un automobil cu o capacitate cilindrică de 1.600 de centimetri cubi şi a conduce o maşină cu peste 2.500 de centimetri cubi se traduce într-un cost al asigurării aproape dublu.
Concret, un tânăr care are un automobil cu motor de peste 2,5 litri va plăti minimum 1.550 de lei pe an pentru RCA, faţă de doar 550 de lei cât plăteşte o persoană care conduce un automobil cu capacitate cilindrică de 1,6 litri.

Sursa: capital.ro
jooble.org