Dezbatere pe bugetul Constanței. Opoziția a adoptat poziția struțului

Dezbatere pe bugetul Constanței. Opoziția a adoptat poziția struțului(2425)


Dezolantă imagine astăzi, la dezbaterea organizată de Primăria Constanța pe bugetul local pentru 2016.

Anunțată, ce-i drept, din pripă, aceasta nu a reușit să adune mai mult de 20 de persoane interesate. Mai multă presă decât opoziție și sociatete civilă, de fapt.

Intersante au fost câteva dintre propunerile membrilor societății civile.

”Balul” a fost deschis de Andrei Popescu, președintele Asociației Constanța Ia Atitudine, care a subliniat faptul că bugetul nu a fost supus dezbaterii publice. ”De când a apărut bugetul pe site, respectiv ieri, ar fi trebuit să ne lase 30 de zile să analizăm și noi bugetul, după care să-l dezbatem. Altfel, mi se pare o mascaradă”, a spus acesta. În replică, primarul a precizat că un proiect de buget este pe site-ul primăriei din noiembrie. Popescu a mai cerut ca bugetul să nu se voteze mâine. Făgădău a răspuns: legea ne obligă să-l votăm în 45 de zile de la adoptarea bugetului național. ”Mâine îl vom vota”, a spus el. Președintele ACIA a mai cerut anularea taxei de liniște, anulată deja de o primă instanță. ”În mod evident nu voi susține acest demers de eliminare a taxei de liniște. În momentul de față consider că taxa de liniște va fi utilizată astfel încât eficiența ei să fie sporită. Vom avea 17 intersecții din municipiul Constanța cu corpul gardienilor publici, astfel încât să dispară actele de cerșetorie, comerț neautorizat, etc. De asemenea, tot din această taxă vom iniția un proiect de supraveghere video la nivelul municipiului Constanța”, a spus primarul.

Iulian Gropoșilă, președintele Patronatului pentru IMM-uri, a adus în atenția taxa prea mare pentru clădirile rezidențiale. Primarul a precizat că aceasta va fi redusă de la 1,5 la 0,25%.

Elevii și studenții au avut de asemenea intervenții pertinente. Aceștia au discutat după dezbatere cu primarul și au convenit să scrie proiecte pentru nemulțumirile pe care le au.

Una peste alta, a fost o premieră pentru Constanța, oraș în care Radu Mazăre a tăiat și a spânzurat 15 ani. Din păcate, niciun consilier PNL nu a fost prezent la dezbatere. Opoziția politică a fost reprezentantă de președintele Partidului Socialist Român și de consilierul local PNȚCD Tudorel Chesoi. Alături de ei, Mihai Petre, fost președinte M10, care nu exclude o candidatură ca independent la Primăria Constanța. Acesta a fost lăudat de primar pentru observațiile pertinente (cele mai pertinente) despre buget pe care le-a avut public în ultimele săptămâni.

Mâine, bugetul local va fi propus spre votare consilierilor locali, de la ora 11.00.
jooble.org