Parlamentarii aflaţi în Norvegia au cerut reanalizarea ordinului de plasare a copiilor Bodnariu

Parlamentarii aflaţi în Norvegia au cerut reanalizarea ordinului de plasare a copiilor Bodnariu(877)


Delegaţia de parlamentari aflată în Norvegia, printre care se află și senatorul constănțean Marian Vasiliev, UNPR, a cerut "imperios" guvernatorului localităţii de reşedinţă a familiei Bodnariu reanalizarea ordinului de plasare a copiilor pentru că măsura adoptată ar fi disporoporţionată şi este o interpretare abuzivă a principiului interesului superior al copilului.
"Parlamentarii români au cerut (...) imperios reanalizarea ordinului temporar de plasament pe considerentul că măsura adoptată este una disproporţionată şi reprezintă o interpretare abuzivă a principiului interesului superior al copilului (potrivit legislaţiei internaţionale relevante), adăugând că există suspiciuni rezonabile privind unele vicii de procedură (nerespectarea de către Barnevernet a etapelor procedurale prevăzută în legislaţia norvegiană)", potrivit unui comunicat de presă emis de Senat.
În cadrul întâlnirii cu guvernatorul judeţului Sogn og Fjordane, Anne Karin Hamre, parlamentarii au expus situaţia mai multor familii ai căror copii au fost plasaţi în familii surogat. Parlamentarii au menţionat că situaţia familiei Bodnariu a generat o "emoţie deosebit de puternică în rândul cetăţenilor români" penrtu că Barnevernet, instituţia care se ocupă de respectarea drepturilor copiilor în Norvegia, acţionează cu lipsă de transparenţă şi că asupra sa planează suspiciuni asupra modului în care gestionează cazurile.
Delegaţia a vizitat şi familia, discutând cu Marius şi Ruth Bodnariu, a "vizitat locuinţa şi a constatat condiţiile adecvate de viaţă şi dezvoltare oferite copiilor de către părinţi", potrivit sursei citate. De asemenea, parlamentarii au discutat cu vecinii familiei şi cu alţi membri ai comunităţii locale.
jooble.org