UN SINGUR SPION, ŞI ĂLA BULGAR

UN SINGUR SPION, ŞI ĂLA BULGAR(1368)


 Ne-am liniştit. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a dat verdictul: nici James Bond, nici Mata Hari şi nici măcar Richard Sorge nu lucrează în magistratura din România. Mai exact, printre judecători, procurori sau magistraţi asistenţi, nu există nici măcar un pui de spion, cât de mic.

Cercetarea care a dus la o asemenea concluzie, poate puţin dezamăgitoare pentru unii, a fost făcută amănunţit şi extrem de profesionist. Adică CSAT le-a cerut magistraţilor să declare pe proprie răspundere dacă sunt sau nu spioni, ştiut fiind că în şcoala de spioni, primul lucru pe care îl învaţă cursanţii este să nu mintă. Să recunoască imediat dacă îi întreabă cineva dacă nu sunt cumva spioni. Şi cum niciunul dintre cei puşi să dea declaraţia pe propria-i răspundere, nu a scris că este spion, concluzia a fost gata. În rândul magistraţilor patriei noastre, nu există spioni.

Dincolo de această cercetare năpraznică, ne punem însă firesc întrebarea: de ce ar vrea „agenturili” să recruteze spioni tocmai din magistratură? Ce secrete să culeagă? Niscai probe de prin dosare? Ar putea fi plauzibil, având în vedere că nu există demnitar, care să nu treacă prin faţa judecătorului. Fie ca să-i dea mandat, fie ca să-i dea sentinţa pentru ce a comis. Informaţiile scăpate astfel din dosar, ar putea constitui elemente pentru şantajarea respectivului demnitar.

Este o ipoteză foarte puţin plauzibilă însă. De ce ar vrea cineva date din dosarul Elenei Udrea, spre exemplu. Ca să fure patentul terenurilor de fotbal în pantă, al parcurilor din mijlocul câmpului la care sătenii pentru care au fost construite nu ajung decât când ies la treierat, sau al sălilor de sport în cătune unde mai sunt 10 locuitori şi cel mai tânăr are 90 de ani? Sau cum se ia şpaga cu sacoşa? Ori de la Băsescu, să fure patentul cum să faci să-ţi dai singur o casă şi să semnezi şi tot tu şi în dreptul celui care repartizează casa, şi în dreptul celui care o primeşte. O fi nevoie de Mata Hari sau James Bond pentru a culege astfel de informaţii? Precis, nu.

Ar mai putea fi domeniul spionajului economic. Adică dosarele economice care sunt pe rol şi care ar putea conţine date secrete. Secrete despre ce? Că toată industria românească este la pământ şi nu cred că străinii ar fi interesaţi să fure de la noi metode cum să-şi năruie cu mâna lor, popria economie. Ori poate vor să fure cele două patente ale lui Petre Roman: „Câştigarea pariului cu agricultura” şi „Industria românească, un morman de fiare vechi”. Nu cred nici în această variantă. Mai ales că aceste două dosare nici măcar nu au fost deschise încă de către procurori.
Aşadar, concluzia la care suntem obligaţi să ajungem este că magistraţii nu au minţit în declaraţiile pe propria răspundere. Printre ei nu există nici un spion. Poate unu, doi şpăgari, dar asta nu interesează serviciile secrete străine.

În rest, eu cred că nu numai în magistratură, ci în general în România nu există spioni, pentru bunul motiv că nu au ce spiona. Nici măcar sabotori sau diversionişti nu este nevoie să trimită duşmanii, pentru că singuri dăm cu blocul în aer, cu tot cu locatari, după o reparaţie la conducta de gaz. Şi nici diversiunea nu-şi are rostul, pentru că oricum populaţia stă cu ochii pe chiloţii Biancăi Drăguşanu sau pe amantele lui Borcea şi nu-i pasă dacă-i fură cineva ouăle de sub cloşcă.

Un singur spion am văzut cu ochii mei, condamnat. Se află cazat la Jilava. Este bulgar.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri