Cristian Radu, la un an de mandat: cu ce se laudă primarul Mangaliei

Cristian Radu, la un an de mandat: cu ce se laudă primarul Mangaliei(739)


Primarul Mangaliei, Cristian Radu, a organizat, ieri, o conferință de presă, cu ocazia primului an de mandat.

Primul și cel mai fierbinte subiect disputat a fost cel al căldurii din locuințe. Edilul a amintit că a reziliat contractul cu firma care se ocupa de termoficare, iar serviciul a fost preluat de o socitatate, Gold Therm, aflată în subordinea Consiliului Local. S-a reușit reducerea prețului plătit de populație, care era de circa 600 de lei pe gigacalorie, la numai 295 lei, dar acest lucru nu s-a făcut prin scăderea prețului de producție. Soluția pe termen lung este ieftinirea producției. Primarul a avut vești bune: acordul de furnizare a gazelor naturale a fost semnat de către România și Bulagria, rețeaua de distribuție este aproape gata în Mangalia, tot ce se mai așteaptă este o finanțare. ”Contractul cu partea bulgară este parafat, reţeaua de conducte fiind deja montată pe toate străzile oraşului. La Ministerul Administraţiei s-a depus documentaţia pentru aprobarea unei finanţări de 600 mii euro, sumă necesară achiziţionării şi montării arzătoarelor pe gaz, la centrale”, a precizat acesta. Dan Georgescu, directorul Gold Therm, a spus că două centrale din cele 14 centrale mari ale Mangaliei sunt deja racordate la rețea. Tot el a avansat o dată până la care gazul va fi folosit oraș: 15 noiembrie. Cu gaz, prețul de producția al gigacaloriei va fi de 390 de lei.
Senatorul Nicolae Moga, prezent la eveniment, a spus că primăria și consiliul local ar trebui să aibă în vedere acordare de ajutoare pentru cei care vor să se racordeze la rețea, inclusiv să analizeze posibilitatea ca aceștia să plătească în rate. Dan Georgescu a vorbit și depsre posibili

Ajutoare sociale, numai la cei care au nevoie

Cristian Radu a mai făcut un lucru: a ajustat modul în care se acordă ajutoare sociale. El a spus că pensionarii cu pensi mici își plătesc toate dările. El a spus că există ”unii domni, cu vârste între 35 și 40 de ani, rotofei, bronzați, în timpul zilei îi găsiți pe stradă, locuiau în casele primăriei, și niciodată nu au plătit curent, apă, absolut nimic. Mai mult decât atât, beneficiau de o masă la cantina socială și de ajutor social”. Aceștia au strâns datorii de 400.000 de dolari. Lor li s-au tăiat ajutoarele sociale, spune primarul. ”Pentru prima dată, familiile şi persoanele singure din Mangalia, care se încălzesc cu lemne de foc, au beneficiat de ajutor de încălzire, în perioada sezonului rece. Astfel, cei care au un venit net lunar/familie de până la 750 de lei au primit câte 2 tone de lemne de foc, cei care au venituri cuprinse între 750 de lei şi 1000 de lei au primit 1,5 tone, iar familiile sau persoanele singure cu venituri cuprinse între 1000 şi 1600 de lei - câte o tonă de lemne. În ultimul an, s-a majorat de la 700 la 800 de lei limita cuantumului pensiei, necesar acordării pachetelor cu alimente pentru pensionari, persoanele cu handicap şi persoanele de peste 60 de ani, care nu realizează venituri. Municipalitatea a majorat, din luna ianuarie, plafonul de acordare a tichetului social de la 500 la 700 de lei/persoană, iar valoarea acestuia a crescut de la 50 de lei/tichet, acordat odată la patru luni, la 70 de lei/tichet acordat odată la două luni”, a mai spus el.
Cristian Radu a afirmat și că animalele fără stăpân reprezintă o problemă a Mangaliei, dar că va face tot ceea ce este legal pentru a rezolva situația.
jooble.org