Problemele din port, în atenția premierului Cioloș(597)


Sindicaliștii și patronatele din portul Constanța au adus problemele pe care le au în fața primului ministru Dacian Cioloș, printr-o sccrisoare deschisă. 

Vă punem la dispoziție consținutul acesteia, mai jos:

Stimate Domnule Prim - Ministru,

Subscrisele:

 Organizația Patronală “OPERATORUL PORTUAR” Constanța, persoană juridică română, cu sediul în Constanța, Bd. Mamaia Nr. 182, Parter, 900540, înființată în baza Sentinței Civile nr. 88/04.06.1992, pronunțată de Judecătoria Constanța, tel./fax: 0241/484.836, e-mail: office@operatorulportuar.ro, legal reprezentată prin Președinte,
Si
FEDERATIA NATIONALA A SINDICATELOR PORTUARE (FNSP), persoana juridica romana, cu sediul in Constanta, Incinta Port, Cladirea Bursa Noua, Parter, autorizata potrivit Incheierii nr. 432/18.07.1990, pronuntata de Judecatoria Constanta, tel./fax: 0241/601.081, organizatie sindicala reprezentativa la nivelul sectorului de activitate „Transporturi pe apa si servicii conexe. Tranporturi aeriene si servicii conexe”, reprezentata legal prin dl. Mircea BURLACU, in calitate de Presedinte,

 Salutam numirea noului Guvern al Romaniei si apreciem de asemenea, masurile de natura economica si fiscala, dar si cele administrative propuse in cadrul Programului de Guvernare si ne manifestam astfel speranta ca schimbari intervenite in aceasta perioada, vor genera actiuni concrete ale autoritatilor statului, inclusiv spre cultivarea unui relatii de dialog constant cu societatea civila, organizatiile patronale si cele sindicale.

Astfel, avand in vedere prioritatile stabilite la inceputul acestui mandat de a conduce un Guvern deschis si transparent, in dialog cu institutiile administrative, cu societatea civila si cu mediul de afaceri, de a sustine proiectele de dezvoltare si investitii in scopul crearii de locuri de munca si a cresterii economice, cat si aceea de a stabiliza mediul economic si a creste gradul de incredere a agentilor economici si a capitalului in perspectiva dezvoltarii economiei, va aducem la cunostinta situatia critica existenta in acest moment in Portul Constanta, cel mai mare port al Romaniei de la Marea Neagra si un obiectiv economic strategic de importanta nationala.

In acest sens, in calitatea noastra de organizatii patronale si sindicale reprezentative la nivelul sectorului de activitate si avand in vedere scopul de a promova si apara interesele legitime ale membrilor nostri, respectiv cei mai importanti agenti economici care realizeaza peste 85% din cifra de afaceri a tuturor operatorilor portuari ce-si desfasoara activitatea in Portul Constanta si in companiile carora isi desfasoara activitatea un numar de aproximativ 10.000 de salariati (peste 60% din numarul total al angajatilor pe platforma portuara), ne adresam dvs., in speranta implicarii inclusiv in problemele din domeniul naval, avand in vedere importanta nu doar locala, ci nationala si europeana a Portului Constanta.

Justificam necesitatea acestui demers prin prisma interesului nostru prioritar: dezvoltarea durabilă a Portului Constanta, prin cresterea afluxului de marfuri si utilizarea cat mai eficienta si la maximum a capacitatii sale si de mentinerea acestuia la un nivel competitiv pe pietele in domeniu.

Mentionam ca, in prezent, ne confruntam cu o situatie extrem de grava, care poate pune in pericol insasi existenta acestui obiectiv strategic, din cauza unei politici manageriale defectuoase si lipsita de viziune.
Iata pe scurt, principalele probleme:

1. Necesitatea încheierii unor contracte de subconcesiune între Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța și operatorii economici ce și-au manifestat intenția în acest sens; Existenta acestor contracte este o conditie esentiala pentru proiectele de investitii prezente si viitoare de dezvoltare ale operatorilor, ele garantand siguranta investitiilor realizate sau a celor viitoare si generand noi locuri de munca;
2. Necesitatea adoptării măsurilor legale în vederea constituirii unei comisii de monitorizare a executării contractelor de concesiune încheiate între Ministerul Transporturilor și administrațiile portuare și/sau de căi navigabile interioare;
3. Incheiere contracte de inchiriere a infrastructurii de transport naval, care apartine domeniului public al statului;
4. Elaborarea unui Master Plan al Portului Constanța, realist, unitar şi corelat cu Master Planul General de Transport;
5. Stabilirea unei politici tarifare corelata cu situatia de criza, directionata pentru sprijinirea traficului de marfuri sustinut de catre operatorii portuari, politica tarifara transparenta, fundamentata pe costuri directe de intretinere a infrastructurii portuare existente si nu pentru acoperirea ineficientei activitatii administratiei Portului Constanta;

De asemenea, dorim sa va aducem la cunostiinta faptul ca, in afara problemelor enumerate anterior, au fost constatate de catre autoritatile de control si alte aspectele grave, cu impact semnificativ asupra mediului de afaceri, cat si asupra intereselor publice ale statului roman, (sesizate de-alungul timpului de catre comunitatea portuara), aspecte ce tin de activitatea defectuoasa si nelegala desfasurata de catre Compania Nationala “Administratia Porturilor Maritime” S.A. Constanta (CN APM S.A.)
Astfel, in urma verificarilor efectuate, atat Corpul de Control al Ministerului Transporturilor (prin Raportul de control nr. 22539/09.06.2015), cat si Comisia de Transporturi si Infrastructura a Camerei Deputatilor (prin Raportul privind ancheta asupra activitatii Companiei Nationale „Administratia Porturilor Maritime” S.A. Constanta nr. 4c-26/155/2015 din data de 02.09.2015) si Curtea de Conturi (prin Raportul de control nr. 7879/485/03.03.2014), au constatat o serie de dovezi concrete privind managementul dezastruos practicat de actuala conducere a companiei, prin incheierea unor contracte paguboase si prin incalcarea in mod flagrant si continuu a legii.

Mentionam faptul ca, toate aceste aspecte au fost sesizate Ministerului Transporturilor, iar pe parcursul ultimelor 36 de luni, s-a dezvoltat un dialog institutional intre comunitatea portuara si acesta, dialog ce s-a concretizat intr-o serie de intalniri, ce nu s-au finalizat insa cu implementarea unor solutii definitive in privinta problemelor cu care ne confruntam.
De asemenea, in cursul ultimei saptamani, am inaintat inclusiv in atentia noului Ministru al Transporturilor dl. Dan Marian Costescu, doua informari cu privire la aceste probleme majore cu care se confrunta comunitatea portuara.

Astfel, avand in vedere faptul ca solutiile identificate in scopul remedierii acestor probleme sunt in lucru de foarte mult timp, ele dezvoltandu-se insa fara a fi definitivate,
Va solicitam sa interveniti si sa sprijiniti Ministerul Transporturilor in demararea unor actiuni concrete, imediate, benefice domeniului naval pe care il reprezentam, cat si in verificarea punerii in aplicare a masurilor dispuse de catre organele de control in sarcina Consiliului de Administratie si a conducerii executive a CN APMC S.A., inainte ca aceste nelegalitati, care se reflecta deja in buna desfasurare a activitatii Portului, sa aiba repercusiuni mai grave, in sensul blocarii intregii activitati a Portului Constanta si a afectarii in consecinta a tuturor ramurilor economice conexe acestor activitati portuare.

Tinand cont de rolul major al portului Constanta, speram in implicare dvs. urgenta in sprijinirea Ministerului Transporturilor in vederea adoptarii tuturor masurilor legale ce se impun pentru solutionarea acestor probleme de o importanta majora pentru economia portuara, cat si pentru economia nationala.
In contextul in care Portul Constanta reprezinta un obiectiv economic strategic şi de importanţă națională, fiind al saselea mare port al Europei şi principalul port naţional al României, apreciem ca resuscitarea economiei portuare reprezinta mai mult decat o necesitate si asteptam interventia prompta in vederea deblocarii crizei comerciale si sociale din acest spatiu important al economiei nationale.

In cazul neremedierii acestor probleme vitale, ce pot afecta si alte ramuri industriale importante interconectate cu activitatea portuara, vom intreprinde toate actiunile necesare, inclusiv manifestari ample de protest, pana la adoptarea masurilor legale ce se impun pentru intrarea in normalitate a activitatii Portului Constanta.

In speranta ca veti da curs solicitarilor noastre si in dovedirea celor mentionate anterior, va asiguram de intregul nostru suport si va inaintam spre analiza inclusiv urmatoarele inscrisuri:

1. Raportul Corpului de Control al Ministerului Transporturilor nr. 22539/09.06.2015;
2. Raportul Curtii de Conturi nr. 7879/485/03.03.2014.

Cu deosebit respect,


Organizatia Patronala “Operatorul Portuar” Constanta

 


Federatia Nationala a Sindicatelor Portuare

  
jooble.org