Cum riscă Mangalia să piardă 30 de milioane de lei(475)


Municipiul Mangalia riscă să piardă trei proiecte cu fonduri europene, în valoare de peste 30 de milioane lei, care nu vor fi finalizate până la sfârșitul anului, informează Mediafax.

Consiliul Local a refuzat ca aceste proiecte să fie continuate în 2016 cu fonduri de la bugetul local sau cu un împrumut de la Guvern.

Potrivit reprezentanților Primăriei Mangalia, este vorba despre proiectele ”Parcul Evergreen", ”Aleea Teilor” și ”Callatis” - modernizarea vechii faleze a orașului -, care sunt în diverse stadii de execuție, dar care nu vor fi finalizate până la sfârșitul anului.

Pentru ca proiectele să poată fi continuate în 2016 este nevoie de bani de la bugetul local.

Astfel, săptămâna trecută, într-o ședință a Consiliului Local Mangalia, consilierii s-au opus ca municipalitatea să contracteze un împrumut de la Guvern pentru finalizarea acestor proiecte, iar săptămâna aceasta au avut loc alte două ședințe, în cadrul cărora aleșii locali nu au fost de acord ca proiectele să continue după data de 31 decembrie 2015 și apoi să fie finanțate de la bugetul local.

În aceste condiții, primarul Mangaliei, Cristian Radu, îi acuză pe consilieri că blochează proiectele.

“A expirat termenul până la care ar fi trebuit să se voteze în Consiliul Local continuarea proiectelor europene Parcul Evergreen, Aleea Teilor şi Callatis, istorie la malul Mării Negre. Am convocat două şedinţe de Consiliu, în speranţa că stimabilii consilieri vor aproba proiectele oraşului. I-am aşteptat în Primărie până la miezul nopţii, dar nu s-a putut forma o majoritate. Nu au venit. În schimb, se ocupă în continuare cu ce ştiu ei mai bine: dezinformări, intoxicări, manipulări! Acum o săptămână le-am propus să luăm bani de la Guvern pentru aceste proiecte europene şi pentru căldură. Au refuzat. Acum s-au opus şi prelungirii termenului de execuţie, cu finanţare din bugetul local. Se opun la tot, blochează tot”, a declarat primarul Cristian Radu.

Proiectul ”Parcul Evergreen” are o valoare de 10,5 milioane de lei, iar până în prezent au fost realizate lucrări de aproximativ 4 milioane de lei. Reprezentanții Primăriei susțin că se estimează ca până la sfârșitul anului să mai fie executate lucrări de 6 milioane de lei din bani europeni, iar anul viitor ar mai rămâne lucrări de 500.000 de lei.

Proiectul ”Aleea Teilor” are o valoare de 8,5 milioane de lei. Până în prezent au fost efectuate lucrări de aproximativ un milion de lei, estimându-se că până la sfârșitul anului să mai fie cheltuite două milioane de lei, tot bani europeni, urmând să mai rămână de achitat anul viitor 5,5 milioane de lei, susțin reprezentanții Primăriei.

Cel de-al treilea proiect, ”Callatis - istorie la malul Mării Negre”, are o valoare de 12,5 milioane de lei, din care s-au plătit aproximativ 2 milioane de lei. Până la sfârșitul anului reprezentanții Primăriei Mangalia estimează că vor mai exista solicitări la plată de 3,5 milioane de lei și ar mai rămâne de achitat 6 milioane de lei anul viitor.

Reprezentanții Primăriei Mangalia spun că primarul a informat Guvernul despre această situație și urmează să aibă discuții la Ministerul Dezvoltării Regionale privind găsirea de fonduri pentru finalizarea celor trei proiecte.
jooble.org