BASCHET: Puştii din Bucureşti au câştigat „Memorialul Toni Alexe”

BASCHET: Puştii din Bucureşti au câştigat „Memorialul Toni Alexe”(1979)


„Viaţa alege probele cele mai dificile doar pentru... persoanele extraordinare!”. Acesta a fost sloganul şi deviza sub care Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa (DJSTC), în parteneriat cu Asociaţia Judeţeană de Baschet Constanţa (AJBC) şi BC „Athletic” Constanţa, au organizat, în weekendul care s-a încheiat, la Sala Sporturilor din oraşul nostru, Turneul de baschet masculin, pentru juniori sub 14 ani, „Memorialul TONI ALEXE”, ediţia 2013, (care trebuia să fie Internaţional, prin prezenţa echipei „KK Mladost” Zajecar, club care, la seniori, face parte din puternica primă ligă a Serbiei!, dar vecinii din Balcani au anulat participarea, în ultima clipă...).


„Laguna” Bucureşti” le-a învins pe cele trei constănţence


Ieri, s-au disputat finalele şi s-au făcut premierile. În Finala „Mare”, pentru primul loc, BC „Laguna” Bucureşti a învins , cu 61 – 49, pe BC „Athletic Club” Constanţa. Conform tradiţiei, introduse, în baschet, de super – „meseriaşii” din NBA – ul nord – american, s-a desemnat şi un „Most Valuable Player”. A fost ales Dan Negoiţă, de la învingători.
Locul trei a revenit Clubului Sporiv Şcolar (CSS) nr. 1, din Co0nstanţa, care a câştigat „finala mică”[, cu 52 – 35, în faţa echipei a doua a lui ”Athletic”.


Premierea a fost făcută (şi) de... mama lui Toni Alexe!


Alături de Elena Frâncu şi de alte personalităţi şi notabilităţi, din sportul constănţean, la festivitatea de premiere a participat şi... mama lui Toni Alexe. Aceasta, foarte emoţionată, a rostit câteva cuvinte, pline de căldură la adresa organizatorilor şi, mai ales, a participanţilor, îndemnându-i, pe aceştia din urmă, să ducă mai departe spiritul de luptător, în arena sportivă, ca şi-n viaţa de zi cu zi, care l-a caracterizat pe atât de regretatul său fiu!


Căpitanul „naţionalei” României, timp de un deceniu, Antonio „Toni” Alexe – cel mai bun produs al baschetului constănţean!


Antonio „Toni” Alexe ( născut în Constanţa, la 21 decembrie 1969 – decedat lângă Sinaia, într-un accident auto, pe 21 ianuarie 2005, la exact o lună după ce împlinise 35 de ani!), a făcut primii paşi în lumea baschetului sub îndrumarea antrenorului Alexandru Botoş, la echipa Şcolii Generale nr. 12, din Constanţa, cu care a realizat rezultate deosebite, în campionatele de minibaschet şi juniori, apoi cu echipele de divizie şcolară, la Clubul Şcolar (pe atunci: „Şcoala Sportivă” / S.S.) nr. 1 Constanţa. Ulterior, a venit promovarea la echipa „Farul” Constanţa care, la vremea aceea, evolua în prima divizie, fiind printre fruntaşe, ediţie de e4diţie, şi dând mai mereu bătăi de cap, în meciurile directe, „invincibilelor”, pe plan intern, „Steaua” şi „Dinamo” Bucureşti!
Însă trebuie recunoscut faptul că Toni Alexe şi-a început adevărata carieră sportivă la „Dinamo - IMPS” Oradea, în 1988, sub îndrumarea antrenorului Dan Berceanu, unde a evoluat până în 1993.
Următoarea etapă a acestei cariere de performanţă a fost în... campionatul Ungariei, în care a evoluat între anii 1993 – 2000, la echipele Szolnoki Olaj, Sopron şi Fehervar, după care a revinit în campionatul naţional, la „West Petrom” Arad,k în anul 2000, unde a jucat timp de doi ani. Mirajul cupelor europene îl atrage, iarăşi, în Ungaria, la clubul FC Szombathely, unde evoluează un an, revenind, apoi, în ţară, la „CSU Asesoft” Ploieşti.
Între 2003 – 2005, obţine aici, la echipa mereu campioană, în acea perioadă, mari satisfacţii, atât în campionatul intern, cât şi în cupele europene, fiind considerat unul din cei mai valoroşi jucători ai baschetului românesc, cel puţin din ultimii 20 de ani! A fost, timp de un deceniu, căpitanul echipei naţionale de baschet masculin!
jooble.org