Mihai Lupu, PNL: Legea privind darea în plată – o opțiune și un răspuns pentru sute de mii de români

Mihai Lupu, PNL: Legea privind darea în plată – o opțiune și un răspuns pentru sute de mii de români(846)


Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite este o inițiativă a PNL care vizează sute de mii de români care au contractat credite cu ipotecă și care întâmpină dificultăți în achitarea ratelor de la bancă.

Prin proiectul ”Dai casa băncii și scapi de datorie”, ca parlamentari liberali am acționat pentru ca românii să aibă posibilitatea depășirii situației critice în care se află în momentul de față, într-o manieră onestă, demnă și favorabilă în egală măsură băncii și lor, ca și clienți ai acesteia.

Prin aplicarea acestei legi, clienții vor putea să își negocieze mult mai ușor condițiile de rambursare a creditului, poate chiar și fără să fie nevoie să se ajungă la darea în plată a imobilului, iar băncile își vor putea atinge în mod facil obiectivul recuperării creanței fără a-și crește portofoliul de credite neperformante.

Actul normativ privind darea în plată propune o nouă abordare în sensul respectării și asumării drepturilor, obligațiilor și riscului de ambele părți în relația contractuală.

Prevederile legii privind darea în plată au rolul de a limita nedreptățile și dezechilibrele create până în prezent pe piața românească a creditelor și vizează corectarea inechităților repetate și constante la care clienții băncilor au fost expuși sau de pe urma cărora clienții au avut de multe ori de suferit, până în prezent.

În opinia PNL, legea privind darea în plată nu este o provocare și niciun pericol pentru sistemul bancar românesc, ci reprezintă mai degrabă un prim pas către un cadru de reglementare în materie de creditare în conformitate cu legislația și directivele europene în vigoare și cu tendințele în domeniu, dar și cu recomandările Uniunii Europene.

Mihai Lupu, deputat PNL

  
jooble.org