Andrei Pleșu vorbește despre prostie, în Constanța(844)


Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor şi Universitatea „Ovidius” din Constanța reamintește că mâine în sala Aula Magna a Universității „Ovidius” din Constanţa (Bulevardul Mamaia, nr. 124), se va decernara titlulul de doctor honoris causa lui ANDREI PLEȘU, pentru întreaga activitate în domeniul culturii.

După ceremonia de decernare a titlului de doctor honoris causa, cu binecunoscuta sa jovialitate ironică dublată de o remarcabilă inteligență, Andrei Pleșu va face din „prostie” obiectul unei reflecții serioase în conferința pe care o va susține în fața publicului constănțean: „Câteva reflecții asupra prostiei”.

Fost Ministru al Culturii și Ministru al Afacerilor Externe, Andrei Pleșu este unul dintre cei mai cunoscuți și mai activi publiciști și eseiști, prezent în memoria noastră cu volume care pun un diagnostic moral, ironic-afectuos societății românești a unei interminabile tranziții: Chipuri şi măşti ale tranziţiei, Obscenitatea publică, Comèdii la porţile Orientului, Despre bucurie în Est şi în Vest şi alte eseuri, Despre frumuseţea uitată a vieţii, Din vorbă-n vorbă. Publicistica lui Andrei Pleșu, apărută în Dilema Veche, revista de cultură pe care o conduce, este poate cea mai veridică, dar nu și cea mai flatantă oglindă a ultimilor 25 de ani.
Ironic în pasiunea sa pentru adevăr, elegant în polemicile sale, jovial și luminos în atitudinea sa față de ceilalți, Andrei Pleșu este o personalitate carismatică în care dorim să ne regăsim cu ceea ce românitatea dăruiește mai bun culturii și civilizației europene. Autorul a numeroase volume care s-au bucurat de prestigiu internațional, Pitoresc şi melancolie, Minima moralia (elemente pentru o etică a intervalului), Limba păsărilor, Despre îngeri, Parabolele lui Iisus, Andrei Pleșu este unul dintre ambasadorii noștri culturali.
Evenimentul de față, pe care cele două instituții, Universitatea ”Ovidius” din Constanța și USR, Filiala Dobrogea îl propun publicului constănțean, face parte dintr-un proiect mai amplu de deschidere a spațiului cultural dobrogean, îmbrățișând largi orizonturi maritime, către marile personalități ale culturii românești.
La eveniment vor participa înalte oficialități locale, iar reprezentanții presei pot lua interviuri imediat după încheierea sesiunii de autografe. 
jooble.org