Începutul postului Nașterii Domnului(606)


Duminică 15 noiembrie, în prima zi a Postului Crăciunului, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, de la ora 9.00.

Postul Crăciunului a fost rânduit de Biserică pentru pregătirea credincioşilor în vederea întâmpinării praznicului Naşterii Domnului. El durează 40 de zile, începe în data de 15 noiembrie şi se încheie pe 24 decembrie (inclusiv). Se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie.

Acest post aminteşte de patriarhii şi drepţii Vechiului Testament, dar şi de postul de 40 de zile al lui Moise, pe Muntele Sinai, înainte de a primi Cele 10 porunci, scrise de Dumnezeu pe table de piatră.
Ca vechime, primele menţiuni legate de practicarea Postului Crăciunului provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi episcopul Leon cel Mare al Romei.

Dezlegările la peşte sunt în zilele de sâmbătă şi duminică, în perioada 21 noiembrie - 19 decembrie, precum şi în zilele de 23 și 30 noiembrie, 3 și 7 decembrie, când se prăznuiesc sfinţi mai importanţi în ortodoxie. Zilele în care se poate mânca pește sunt marcate, de regulă, în calendar, fie prin mențiunea „Dezlegare la pește”, fie prin simbolul unui pește. 
jooble.org