Centrala nucleară de la Cernavodă se extinde(816)


Lucrările de construcție a reactoarelor 3 și 4 de la CNE Cernavodă va începe în următorii doi ani, a anunțat ministrul Energiei, Andrei Gerea, după semnarea memorandumului cu investitorii chinezi.

Realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă va contribui la creşterea economică a României, consideră ministrul Gerea.

"Este un moment deosebit pentru atât pentru România, cât şi pentru China. Suntem în momentul în care punem cărămida de temelie care va asigura un surplus semnificativ de energie, care va contribui la stabilitatea României ca pol energetic regional. Realizarea proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă înseamnă un exemplu de colaborare între două naţiuni cu legături puternice. Acest proiect poate contribui semnificativ la creşterea economică a României", a spus Gerea.

El speră ca lucrările de construcţie la cele două unităţi să înceapă în maximum doi ani.

"Romatom spune că industria românească poate contribui cu 40% din valoarea acestui proiect, care corespunde normelor comunitare. Acest proiect este o parte dintr-o colaborare extrem de ambiţioasă pe care o avem cu partenerii chinezi. La Rovinari avem o altă investiţie de 500 Mwh şi unde vorbim de 800 de milioane de euro. La Cernavodă e vorba de 6 miliarde de euro. La Tarniţa-Lăpuşteşti suntem într-o fază incipientă, iar în curând va începe şi proiectul. Parteneriatul cu China va duce la investiţii de 8 miliarde de euro în energia românească", a spus Gerea.

Directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, a declarat că în dezvoltarea proiectului urmează negocierea acordului investitorilor şi a actului constitutiv al companiei de proiect.

"Vom stabili inclusiv ce bani dă fiecare, ce număr de acţiuni va deţine fiecare, ce rol va juca fiecare, modalitatea de luare a deciziilor, cine va opera şi altele. Ne propunem ca în câteva luni să finalizăm această etapă, dar sunt o serie de demersuri care condiţionează avansarea în acest proiect ce ţine de autorităţile române. Trăim o etapă pe care o ştim cu toţii şi nu ştiu încă să evaluăm impactul dezvoltării acestui proiect", a explicat Lulache.

Ea susţine că realizarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă nu va depinde de strategia pentru dezvoltarea sectorului energetic şi că studiul de fezabilitate, care prevedea un necesar de 6,4 miliarde de euro pentru realizarea proiectului, va fi refăcut. 

Sursa: Romanialibera.ro
jooble.org