ITM a dat amenzi usturătoare. Munca la negru, cea mai întâlnită contavenție(396)


În perioada 1-31 octombrie a.c., Inspectoratul Teritorial de Muncă (I.T.M.) Constanţa a continuat activitatea de control şi verificare a societăţilor comerciale care îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului Constanţa. Controalele au avut ca obiectiv verificarea respectării prevederilor legale din legislaţia muncii, securitatea şi sănătatea în muncă a salariaţilor, condițiile de muncă, precum şi verificarea măsurilor dispuse cu ocazia controalelor anterioare.

Corpul de control Relaţii de Muncă din cadrul I.T.M. Constanţa a verificat un număr de 380 de agenţi economici, din care 58 au fost sancţionaţi. S-a aplicat un număr de 50 de amenzi contravenționale, în valoare de 329.400 de lei, şi opt avertismente. Pentru neconformitățile constatate s-a dispus un număr de 422 de măsuri cu termen scadent de remediere. Au fost depistate 33 de persoane care nu aveau încheiate contracte individuale sau contractele individuale de muncă nu erau transmise în REVISAL. Pentru un angajator la care au fost depistate zece persoane fără forme legale de angajare, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, pentru a se stabili dacă acesta se face vinovat de încălcarea prevederilor art. 264 (3) din Legea 53 / 2003 republicată.

Cea mai mare neregulă este munca la negru. Pe lângă neîntocmirea contractelor individuale de muncă s-au mai constatat încălcarea prevederilor legale privind repausul săptămânal, nerealizarea măsurilor dispuse în procesul-verbal de control la termenul stabilit, nerespectarea prevederilor legale privind evidenţa orelor de lucru prestate de salariaţi, încălcarea prevederilor privind acordarea drepturilor salariale şi a celor privind munca suplimentară și munca de noapte.

De asemenea, Corpul de control Securitate si Sănătate in Muncă a verificat un număr de 162 de angajatori, dispunând un număr de 278 măsuri de remediere a neconformităţilor constatate, 262 de avertismente și 14 amenzi contravenționale, în valoare de 69.000 de lei. 
jooble.org