Senatorul Gigi Chiru, între DNA și geampara

Senatorul Gigi Chiru, între DNA și geampara(2138)


Peste două zile se împlinește exact un an de când senatorul Christian Gigi Chiru a fost trimis în judecată de către DNA într-un dosar greu, în care este acuzat de luare de mită, spălare de bani și fals în declarații. Este, de fapt, al doilea dosar penal al său. Primul, în care este acuzat de mită electorală, este în plină desfășurare, Chiru fiind condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare, la primul termen. În primul dosar încă nu s-a dat nici măcar prima sentință.

În ciuda acestor probleme penale, Gigi Chiru nu a renunțat la planurile sale politice. Ba mai mult, dorește să fie primarul Constanței și s-a înscris în lupta internă din PNL. Recent însă a mai primit o lovitură: nu mai este nici măcar membru de partid, după ce liberalii au decis excluderea de drept a celor care, de exemplu, sunt arestați preventiv sau au fost condamnați.
Repet, în ciuda acestor ”piedici”, senatorul a anunțat în presa locală că dorește să aducă municipiul Constanța în Cartea Recordurilor prin organizarea celei mai mari geamparale din lume, în piața Ovidiu. Este adevărat că la inițiativa sa parlamentarii au votat ca 14 noiembrie, Ziua Dobrogei, să fie sărbătoare națională. Nu s-a mai ținut cont de putere sau opoziție și toată lumea a fost de acord. Când spun toată lumea mă refer în special la parlamentarii de Constanța.
Cât va conta această geampara pentru viitorul politic al lui Gigi Chiru este ușor de spus: mult mai puțin decât sentința instanței. Interesant este ce se va întâmpla însă dacă va ieși pe primul loc în sondajul partidului din care acum este suspendat. Șanse sunt pentru că, teoretic, Chiru are cea mai mare notorietate din cei de pe listă (chiar dacă notorietatea nu este echivalentă cu intenție de vot).
Vă reamintim că, potrivit procurorilor DNA, la data de 19 august 2010, suspectul Chiru Gigi Christian a pretins de la un martor denunțător și de la un om de afaceri, suma de 1.500 000 euro, în forma disimulată a unui contract de împrumut fictiv, în vederea îndeplinirii, neîndeplinirii, urgentării ori întârzierii îndeplinirii unui act ce intra în atribuțiile sale de inspector șef al Inspectoratului Regional în Construcții Sud - Est, într-o manieră favorabilă grupului de firme: S.C. EOLICA DOBROGEA S.R.L. ROMÂNIA, EOLICA DOBROGEA AG, EOLICA DOBROGEA X GMBH.
Concret, în schimbul acestei sume de bani, suspectul a promis ca, de la nivelul funcției de inspector șef al Inspectoratului Teritorial în Construcții Sud-Est Constanța, să sprijine interesele patrimoniale ale acestei persoane juridice în proiectele aflate în derulare privind construcția de parcuri eoliene în Dobrogea.
Totodată, pretinderea a fost făcută și în vederea asigurării protecției juridice a grupului de firme respectiv în litigiile existente cu concurentul, grupul Cez România.
În acest context, la data de 23 septembrie 2011, suspectul Chiru Gigi Christian a primit de omul de afaceri suma de 300.000 euro și a acceptat reînnoirea promisiunii de a primi de la aceeași persoană suma de 1.200.000 euro, în aceleași scopuri menționate anterior și sub forma disimulată a cesiunii către aceeași persoană a dreptului de creanță al „creditorului” Chiru Gigi Christian, izvorât din contractul de împrumut, încheiat la data de 19 august 2010.
Obligațiile izvorâte din acest contract fictiv au fost garantate prin instituirea în favoarea „creditorului” a unui drept de gaj asupra a 5% din părțile sociale ale Sc Eolica Dobrogea Srl România.
Cunoscând că sumele de 1.200.000 euro, respectiv de 300.000 euro provin din comiterea infracțiunilor de dare și luare de mită, la datele de 19 august 2010 și 23 septembrie 2011, suspectul Chiru Gigi Christian a disimulat adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, în contracte de împrumut, respectiv de cesiune de creanță.
În calitate de senator în Parlamentul României, suspectul Chiru Gigi Christian, în datele de 19.12.2012, 11.06.2013 și 12.06.2014, a făcut declarații false privind creanțele deținute, în sensul omisiunii mențiunilor privind cele două acte oneroase, respectiv contractul de împrumut și contractul de cesiune de creanță.
Interesant este că nici în cea mai recentă declarație de avere, din iunie anul acesta, senatorul nu trece sumele amintite de către DNA.

După cum aminteam, senatorul Gigi Chiru a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, în dosarul în care este acuzat că, atunci când se afla în campanie electorală pentru postul de primar al Constanţei, a transmis prin poştă alegătorilor bonuri valorice medicale, cu scopul de a-i determina să îl voteze. Se întâmpla în martie, anul acesta. Potrivit rechizitoriului procurorilor, Gigi Chiru este acuzat că prin Fundaţia Umanitară Christian Gigi Chiru, al cărei preşedinte era, a tipărit 24.000 de bonuri valorice medicale pe care le-a trimis prin poştă alegătorilor din municipiul Constanţa, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie.
Conform sursei citate, alegătorii ar fi trebuit să meargă cu bonurile medicale la sediul "Primăriei Constănţenilor", înfiinţată de Gigi Chiru la locuinţa sa. Acolo, datele lor de stare civilă au fost trecute în tabele, după care bonurile au fost ştampilate cu sigla Fundaţiei Umanitare "Christian Gigi Chiru". Bonul validat era apoi remis din nou titularului său, care apoi se prezenta la una din farmaciile cu care fundaţia încheiase protocoale de colaborare, iar astfel beneficia de produse medicale în valoare de 25 de lei.
Potrivit anchetatorilor, 11.111 dintre cele 24.000 de bonuri valorice medicale tipărite au fost decontate la farmaciile cu care Fundaţia Umanitară Christian Gigi Chiru încheiase protocoale de colaborare.
"Cu ocazia audierii sale, învinuitul Chiru Gigi Christian a negat săvârşirea faptei reţinute în sarcina sa, afirmând că bonurile valorice au fost tipărite de reprezentanţii fundaţiei care îi poartă numele fără acordul său, cu folosirea imaginii sale şi a sloganului său electoral”, menţionau procurorii constănţeni.
Cristian Gigi Chiru a fost trimis în judecată, alături de Fundaţia Umanitară Christian Gigi Chiru, ca persoană juridică de drept privat, pentru încălcarea articolului 109, alineatul 1 din Legea 67/2004. Articolul respectiv prevede că "promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat pentru funcţia de primar, consilier sau de preşedinte al consiliului judeţean, precum şi primirea acestora de către alegători constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la şase luni la cinci ani".

Gigi Chiru a mai avut de-a face cu instanța în acest an, în dosare contravenționale. Într-unul din ele nu a fost de acord cu sancțiune rutieră pe care a primit-o. Pe 2 septembrie instanța însă nu i-a dat dreptate, dar exista posibilitatea recursului.
De asemenea, Fundația ”Christian Gigi Chiru” Eforie Sud a fost dată în judecată de către RCS RDS SA. Judecătoria Constanța a decis ca instanța ”să plătească reclamantei suma de 1009,46 lei reprezentând contravaloarea facturilor seria F1201 nr. 43962173/31.12.2012, seria F1201 nr. 47172588/31.01.2013, seria F1301 nr. 12047563/28.02.2013, seria F1301 nr. 15347190/31.03.2013, seria F1301 nr. 18627016/30.04.2013, precum şi dobânda penalizatoare contractuală calculată în procent de 0,2%/zi de întârziere de la data scadenţei facturilor şi până la data achitării integrale a debitului. Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 2162,92 lei reprezentând contravaloarea echipamentelor primite în custodie. Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 200 lei reprezentând cheltuieli de judecată”. Și la aceast decizie, pronunțată în martie, se putea face apel.
În ciuda acestor probleme penale și contravenționale, Gigi Chiru își continuă activitatea în Senat. Chiar astăzi a anunțat că a susţinut în Parlament declaraţia politică „Importanța economică a județului Constanța, ignorată de PSD”.

„Constanţa, un judeţ bogat, Constanţa, un municipiu cu oportunităţi unice în ţară - şi aici mă refer la Port, dar nu numai - nu stă bine la capitolul economic, căci cifrele sunt alarmante. După mai bine de 15 ani de politică economică locală bazată pe control, gașcă, intimidare, suprimarea liberei inițiative, se confirmă că acest tip de a face și de a organiza activitatea economică locală, duce într-o derivă, în timp ce actualul guvern nu ia nicio măsură concretă în redresarea situației.Astăzi, datele statistice ne arată cu exactitate ce vremuri trăim, iar rezultatele ne confirmă că dincolo de discurs, Guvernul Ponta și vasalii Constanței acționează numai din inerția lucrurilor. Cifra de afaceri a companiilor înregistrate în Constanța este de aproximativ 7,3 miliarde de euro, fapt care plasează Constanţa pe locul 8 în topul județelor, înaintea unor județe precum Bihor, Sibiu, dar după Cluj, Prahova sau Brașov. Este ruşinos pentru un judeţ care are port, canal, agricultură, turism, are tot ce îi trebuie pentru a fi bogat. Dar nu este”, a spus parlamentarul constănţean în cuvântarea din parlament.

În declaraţia politică, senatorul Christian Gigi Chiru a subliniat faptul că şi numărul de întreprinderi a scăzut din 2008 până în prezent, în special în zona de comerţ. În ciuda a mici diferenţe, în ultimii 7 ani, distribuţia pe sectoare de activitate a companiilor din Constanţa a rămas, în mare, neschimbată, ceea ce arată o lipsă de corelare cu dezvoltarea naţională şi o stagnare a economiei locale. Comparativ cu 2008, în 2014 au fost cu aproximativ 30 de mii de salariaţi mai puţin, ceea ce se reflectă în numărul persoanelor care au emigrat. „Ne pleacă tinerii spre alte oraşe sau în străinătate pentru că nu li se oferă locuri de muncă în Constanţa. Este trist, iar această situaţie trebuie remediată. Avem nevoie de tineri, trebuie să îi apropiem de casă, nu să îi îndepărtăm. Din cauza faptului că PSD a închis judeţul, iar singurele afaceri care au rezistat au fost cele ale prietenilor lor, mediul privat a avut mult de suferit”, a mai arătat parlamentarul PNL. Din punct de vedere al numărului salariaţilor, scăderea din mediul privat a fost şi mai mare, aproximativ 45 de mii, ceea ce arată că diferenţa a fost compensată prin angajări la stat. Nici turismul nu stă atât de bine pe cât se laudă unii iubitori de parade. „Potrivit analizei noastre, în ceea ce priveşte capacitatea de cazare, Constanţa rămâne în continuare pe locul întâi la nivel naţional, deşi faţă de 2008 s-au pierdut 33 de mii 448 de locuri, în special prin închiderea multor hoteluri din staţiuni. Deşi regiunea are un potenţial turistic unic comparativ cu alte zone din România, unităţile turistice nu sunt aliniate la standarde moderne (din punct de vedere al calităţii serviciilor, al capabilităţii organizaţionale, al dotării cu resurse, al infrastructurii), fapt ce a determinat o scădere a numărului de turişti români și străini de la an la an. Concluzia este că, astăzi, sunt necesare soluții prin care să încurajăm renașterea economiei locale, atât prin implicarea administrației locale, cât și prin politicile Guvernului de a încuraja libera inițiativă. Cifrele statistice impun necesitatea ca judeţul Constanţa să renască din punct de vedere economic. Constanța poate fi un motor important al economiei naționale”, a concluzionat senatorul Christian Gigi Chiru în declaraţia politică susţinută în faţa colegilor parlamentari.


  Gigi Christian Chiru este la primul mandat de parlamentar, ajungând senator din partea PDL prin redistribuire, în colegiul uninominal 4 Constanţa.
În perioada 2004 - 2008, Gigi Chiru a fost consilier local PDL la Eforie, iar în 2008 a candidat la primăria acestei localităţi şi a pierdut alegerile. La alegerile din iunie 2012, Chiru a candidat şi la Primăria Constanţa, dar a pierdut din nou.
În perioada 2010 - 2011, Gigi Chiru a condus Inspectoratul Judeţean în Construcţii Constanţa, iar între 2009 şi 2010 a fost director coordonator în Inspectoratul Teritorial în Construcţii Sud-Est. 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri