De ce tac tinerii azi?(1494)


Am auzit vorbindu-se mult despre ,,generaţia în blugi”, despre pletoşii rebeli, despre aşa zişii ,,golani” şi mi-au trezit de fiecare dată curiozitatea prin entuziasmul pe care îl manifestau pentru cauza dumnealor. Astăzi văd o generaţie în blugi rupţi, tineri cu frizuri identice, deci fără personalitate, şi ,,golani” pierde-vară la tot pasul.
Constat cu amărăciune că majoritatea celor născuţi după 1990 nu au spirit de acţiune, spirit civic, patriotism şi omenie. Ne folosim grăbit şi gălăgios reţelele de socializare pentru postări de tot râsul. Finalitatea unor comentarii sau poze legate de fotbal, dive de cauciuc, pamflete pe subiectul Vaslui este nulă. Trebuie să învăţăm să reacţionăm prompt şi responsabil ca un tot unitar pentru binele familiei noastre, a oraşului nostru şi a României.
Puţini dintre noi înţeleg gravitatea unei acuzaţii precum a celei de crimă împoriva umanităţii. Voi evita să dau numele celor pe care îi bănuim cu toţii de meciul ,,aranjat” în deplasare al minerilor, de moartea a câteva persoane şi rănirea gravă a câteva sute. Gravitatea faptelor este înfiorătoare, dar ne confruntăm, dacă va puteţi imagina aşa ceva, cu o urmare şi mai groaznică. Privarea de libertate de expresie, corecţiile fizice şi înscenările crunte petrecute în Bucureştiul lui 1990 ne-au ucis omenia, civismul şi curajul. Porţile şi legăturile cu lumea bună din Europa ne-au fost închise la mai puţin de 1 an de la Revoluţia din 1989.
Au trecut 25 de ani… o lungă tranziţie anostă cu rezultate infime, scurte, mărunte, triste. Dacă vreţi să realizăm unde ne aflăm astăzi putem să urmărim cazul nefericitului incident în care un înalt demnitar era să întârzie că un om agoniza în calea lui. DA! Un om îşi dădea ultima suflare într-o groapă cât un crater de vulcan în secolul XXI într-o capitală europeană, dar cruzimea şi aviditatea unui alt slujitor al intereselor poporului român l-au împiedicat să coboare să ajute sau să asiste la manoperele de prim ajutor.
Crime împotriva umanităţii, crime împotriva elanului tinerilor dornici de democraţie, indiferenţa în faţa morţii, acestea sunt titlurile care răsună repetitiv la majoritatea posturilor tv.
Trebuie să refuzăm să mai înghiţim dezinformarea, trebuie să refuzăm să mai suportăm tăcerea, trebuie să cerem cu ardoare să se facă dreptate şi să ne unim pentru orice cauza justă care poate anihila din ,,faşă” producerea unui precedent nefast.
Parte a celor născuţi după 1990 au fost stigmatizaţi drept generaţii de delăsători, emigranţi, respinşi la examenul de Bacalaureat, ,,manelişti” în fapte şi vocabular, dar e momentul ca ,,gurile rele” să fie contrazise printr-o curiozitate deplină pentru adevăr şi o luptă paşnică de schimbare a nedreptăţilor care au secătuit de vervă această naţiune.
Ates Casimceali 
jooble.org