Captură impresionantă a Gărzii de Coastă

Captură impresionantă a Gărzii de Coastă(553)


Poliţiştii de frontieră constănţeni au identificat în Portul Constanţa cinci cetăţeni români care pescuiseră aproximativ 5 tone de produse din peşte din specia rapană, fără a îndeplini condiţiile legale.

De asemenea, şi poliţiştii de frontieră tulceni au identificat trei bărbaţi care transportau fără documente legale, cu o ambarcaţiune cu motor, respectiv cu un autoturism, peste 1 tonă de peşte din specii diferite şi plase de pescuit, în lungime de aproximativ 900 de metri.

În data 16.10.2015, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanţa, aflaţi în misiune pe raza Portului Constanţa, au efectuat controlul unei ambarcaţiuni tip pescador sub pavilion România, din care cinci bărbaţi efectuau operaţiuni de descărcare a unor saci din rafie încărcaţi cu produse din peşte din specia rapană în cochilie.
În urma verificării documentelor prezentate de comandantul ambarcaţiunii, un cetăţean român în vârstă de 23 de ani, s-a constatat că acesta nu deţinea permis de pescuit eliberat de autorităţi, pentru uneltele folosite la această activitate, respectiv unelte de pescuit tip beam-traul (sistem de plase atasat unui plug folosit la pescuit pe fundul mării).
Astfel, poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării cantitatea de 4.744,65 kilograme rapană, care a fost predată unei societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale. De asemenea, a fost indisponibilizată ambarcaţiunea, precum şi toată aparatura, ansamblele, subansamblele şi uneltele de pescuit tip beam-traul aflate la bord, bunuri evaluate la aproximativ 1.075.000 lei.
În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „pescuit comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit”, „deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui, icrelor ori produselor din peşte obţinute din pescuit” şi „deţinerea şi folosirea la pescuit de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit tip comercial”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64, lit. a, h şi i din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

De asemenea, la sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Sulina au observat în zona de competenţă o ambarcaţiune cu motor ascunsă în vegetaţie, din care două persoane de sex masculin pescuiau pe lacul Iacub.
În urma controlului specific, poliţiştii de frontieră au descoperit, în barcă, zeci de kilograme de peşte din specia caras pentru care cei doi bărbaţi, cetăţeni români, în vârstă de 33, respectiv 46 ani, din judeţul Tulcea, nu au putut prezenta documente justificative.
Extinderea cercetărilor a condus la identificarea a opt setci tip monofilament şi 9 setci din avă tip fir textil cu captură de peşte în ele pe care cei doi bărbaţi le lansaseră la apă.
Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării cantitatea totală de 172 kilograme peşte din specia caras, plase în lungime de aproximativ 900 de metri, ambarcaţiunea cu motorul, un rezervor şi două rame, bunuri evaluate la aproximativ 18.800 lei.
În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „pescuit comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit”, „deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui, icrelor ori produselor din peşte obţinute din pescuit” şi „deţinerea şi folosirea la pescuit de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit tip comercial şi tip monofilament”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64, lit. a, h şi i din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

În data de 18.10.2015, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Isaccea au identificat, în zona de competenţă, un cetăţean român, Ioan S., în vârstă de 59 de ani, care intenţiona să comercializeze cantitatea de 971 kilograme peşte din diferite specii fără documente legale, dintr-un autoturism marca Iveco.
Cantitatea de peşte a fost ridicată în vederea confiscării, iar în cauză poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui, icrelor ori produselor din peşte obţinute din pescuit”.


  
jooble.org