Portul “Tomis”, Regata “BMW”: Şi a doua etapă a Cupei “McCann – Erickson”, la yachting, a fost un succes

Portul “Tomis”, Regata “BMW”: Şi a doua etapă a Cupei “McCann – Erickson”, la yachting, a fost un succes(2742)


În acest weekend (21-23 iunie) , în Portul Turistic “Tomis”, din Constanţa, a avut loc etapa a doua a Cupei “McCann” – Erickson 2013”, la Yachting: “Regata BMW”.

Cursă “offshore”, până la platformele de foraj şi retur


“Yacht Club Regal Român” - YCRR (cel mai vechi club de yachting din România), împreună cu “Life Harbour” – Limanu (cea mai mare “marină” privată şi singura din România care oferă servicii integrate de Yachting şi Black Sea Sailing), Asociatia Proprietarilor de Ambarcaţiuni (APA), a(u) organizat cea de-a doua etapă a Cupei “McCann 2013”: “Regata BMW”, care a constat dintr-o cursă “offshore”, cu plecare din Portul Turistic “Tomis”, din Constanţa, până la platformele de foraj marin şi retur. Vineri, 21 Iunie, s-a desfăşurat şedinîa tehnică, care a fost urmată de o petrecere, de socializare a competitorilor, pe una din terasele din Portul “Tomis”.
Cursa propriu-zis[ a avut startul sâmbată, 22 iunie, la ora 11.00, din rada Portului “Tomis” competitorii luând apoi imediat “cap compass” directia Nord, către platformele de foraj marin. Traseul a avut o lungime de aproximativ 39 mile nautice plus retur, pentru ambarcaţiunile înscrise la clasa “race”, respectiv 19 mile nautice plus retur, pentru ambarcaţiunile înscrise la clasa “cruise”. Coordonatele balizelor şi, implicit, lungimea exactă a traseelor au fost anunţate, aşa cum este regulamentul internaţional, abia la şedinţa tehnică de dinaintea cursei, în seara de vineri.
Rând pe rând, în funcţie de tăria şi direcţia vântului, dar şi de… abilităţile “skipperilor”, de a alege traseul optim şi a manevra ambarcaţiunea în mod eficient, competitorii s-au întors în Portul “Tomis” unde a fost amplasată linia de finish.


Arbitru german celebru!


Duminică, după amiază a avut loc ceremonia de premiere, unde primii trei sosiţi, la fiecare dintre cele două clase de concurs, “race”, respectiv “cruise”, au primit cupe, medalii, diplome şi premii. Este o tradiţie, aşa cum ni s-a spus, de a nu populariza câştigătorii în mod special, yachtingul de acest nivel fiind un sport de domni (şi... doamne!). Ne conformăm…
Aceasta regată, desfăşurată sub sistem de “Rating ORC” a avut, aşa cum am menţionat, ca principal organizator “Yacht Club Regal Român” şi s-a bucurat de prezenţa lui Willi Gohl (Germania), unul dintre cei mai cunoscuţi arbitri internaţionali, cu o vastă experienţă ca judecator în cadrul unor competiţii de top, pe care le-a arbitrat începând cu anul 1999! Ofiţer principal de cursă a fost Georgiana Stoian, o tânară, dar foarte apreciată specialistă.


Programul următoarelor trei regate, de la Constanţa, Eforie, Mangalia şi Limanu

Cupa “McCann – Erickson” include cinci regate, care se desfăşoară în perimetrele dintre Vama Veche şi platformele de foraj marin, având ca puncte intermediare “Marina” Eforie - Nord, Portul “Tomis” şi Marina “Life Harbour” Limanu. Fiecare competiţie are, în medie, un număr de 20-25 de ambarcaţiuni cu vele, iar numărul total al celor care vor fi la bordul acestor ambarcatiuni este estimat la 150 - 200 de persoane. Cupa “McCann – Erickson” este o competiţie naţională, care se adresează pasionaţilor, celor care practică yachtingul, fiind deschisă tuturor posesorilor de ambarcaţiuni, dar… nu numai! Programul evenimentelor se prezintă astfel:
08.06 - 09.06. 2013: Regata “Poseidon” - Mangalia / Eforie – Organizatori: Black Sea Sailing & Nautic Life;
21.06 - 23.06. 2013: “BMW Regatta” – Portul “Tomis”, din Constanţa – YCRR;
19.07 - 21.07. 2013: Regata “BMW Benetteau” – Nautic Life, Limanu;
15.08 - 18.08. 2013: Regata “Ziua Marinei” - Constanţa / Eforie / Mangalia - YCRR & NL;
31.08 - 01.09. 2013: Regata “Callatis” - Mangalia / Eforie - BSS & Primăria Mangalia.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri