Primarul din Costinești a câștigat definitiv procesul cu ANI

Primarul din Costinești a câștigat definitiv procesul cu ANI(641)


Primarul comunei Costinești, Traian Cristea, a câștigat definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate.
ANI îl declarase pe acesta incompatibil, pentru că în timp de îndepinea funcția de edil a fost reprezentant al adunării generale a acționarilor în cadrul regiei de apă. Este vorba despre perioada 2008 – 2012.
În situația sa au fost zeci de primari, care au reprezentat în AGA interesele administrației locale și ale locuitorilor. O dată cu el, ANI a mai întocmit rapoarte pentru Gheorghe Moldovan (edilul comunei Albeşti), Mugurel Viorel Mitrana (23 August), Florin Mitroi (Valu lui Traian), Nicolae Anghel (Castelu) și Vasile Delicoti (Poarta Albă).
ANI afirmă că edilii, deţinând simultan şi funcţia de reprezentant în AGA al societăţii comerciale RAJA SA, au încălcat dispoziţiile Legii privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare.

Traian Cristea a contestat decizia ANI, iar magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) au dat verdictul definitiv: raportul de incompatibilitate a fost anulat.
Reamintim că într-o situație similară a fost și președintele României, Klaus Iohannis, acuzat de ANI de incompatibilitate pentru că, în perioada în care era primar al Sibiului, a fost reprezentant al municipalității în AGA a SC Piețe Sibiu SA și SC Apă Canal SA. ICCJ a anulat raportul de incompatibilitate și în cazul lui.
Decizia în cazul lui Traian Cristea este importantă pentru că poate servi ca model în cazul celor câțiva zeci de primari din Constanța (și sute din țară) declarați incompatibili din aceleași motive.

  
jooble.org