Un consilier de opoziție vrea panouri informative în apropierea monumentelor istorice

Un consilier de opoziție vrea panouri informative în apropierea monumentelor istorice(812)


Consilierul municipal Iustin Fabian Roman a depus un nou proiect de hotărâre, care se referă la amplasarea de panouri informative în apropierea monumentelor istorice din municipiul Constanţa. Pe lângă proiectul de hotărâre, acesta a prezentat și patru modele de panouri informative, care să fie încadrate în funcție de peisajul arhitectural.
Prin acest proiect de hotărâre, se dorește construirea de panouri informative în imediata vecinătate a acestor monumente care, de altfel, par greu de găsit, nu numai pentru turiști, dar și pentru constănțeni. În opinia consilierului local Iustin Fabian Roman, “istoria este cea mai importantă moştenire pe care o lăsăm generaţiilor viitoare și din care învățăm despre trecutul nostru. Este o moștenire pe care o primim și avem obligația, cel puțin morală, față de urmașii noștri, să o păstrăm pentru că aceasta este exemplul continuității noastre cultural-sprituale. Constanţa, ca oraş turistic, le datorează celor care o vizitează, dar şi localnicilor, prezentarea propriei istorii, a clădirilor de patrimoniu, a bisericilor, statuilor şi a oricărui alt obiectiv istoric. Astăzi, cele peste 150 de obiecte de patrimoniu, conform listei Ministerului Culturii, nu sunt cunoscute de către cetățenii municipiului, iar de către turișiti, nici atât. Avem posibilitatea de a valorifica această bogăție spiritual-culturală de care dispune zona noastră, în sensul de a redesena o poveste frumoasă despre Constanța. Sunt de părere că, pentru o mai bună cunoaştere a monumentelor istorice ale municipiului Constanţa, este necesară amplasarea de panouri informative în fața acestor grăitori vii ai trecutului. În colaborare cu asociațiile din domeniu, cu specialiști de la muzeele noastre și cu renumiți profesori de istoria Dobrogei, ar fi bine să reconstruim Constanța vremurilor de altădată. Avem această șansă, este simplu, iar costurile sunt mici și justificate pentru o acțiune care are în vedere promovarea specificului nostru local.”
În proiectul de hotârâre inițiat de Roman se arată, de asemenea, că panourile informative vor descrie monumentul istoric, tipul acestuia, denumirea actuală sau denumirea anterioară, imaginea anterioară (în cazul în care aspectul monumentului a suferit modificări) şi autorul lucrării sau, după caz, arhitectul. Monumentele istorice care urmează să fie semnalizate vor fi alese din Lista Monumentelor Istorice, întocmită de Ministerul Culturii și din cele aproximativ 150 de locații din municipiul Constanța. “Pe lângă panourile informative, ar trebui să elaborăm și o hartă cu trasee - scurte, medii și lungi - care pot fi făcute pe jos, cu bicicleta sau cu mașina”, a subliniat Iustin Fabian Roman, consilier municipal PNL.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri