Deținuți din Poarta Albă înșelau prin metoda Accidentul(663)


Poliţiştii Biroului Investigaţii Criminale din cadrul poliţiei Municipiului Constanţa au efectuat 2 percheziţii domiciliare, una în municipiul Constanţa şi alta în comuna Albeşti, judeţ Ialomiţa pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din deţinuţi ai Penitenciarului Poarta Albă şi alte persoane aflate în stare de libertate, specializat în comiterea de infracţiuni de înşelăciune prin metoda „Accidentul”.

Astfel, în urma activităţilor desfăşurate au fost identificate 6 persoane, respectiv P. R.-D., deţinut în Penitenciarul Poarta Albă care efectua apeluri telefonice în scopul comiterii de infracţiuni prin „metoda accidentul”, T. M., H. L., H. Ş., A. S.-M. şi B. A., care aveau rolul de a se întâlni cu victimele infracţiunilor în scopul ridicării sumelor de bani de la acestea.

De asemenea, au fost probate 8 infracţiuni la care au aceştia au participat, după cum urmează:
Două tentative de înşelăciune comise la data de 05, respectiv 09.08.2015, fapta comisă în noaptea de 13/14.08.2015, prejudiciul fiind de 2400 euro şi 3000 lei.

Fapta comisă la data de 15.08.2015, cu un prejudiciu de 50.000 lei, infracţiunea din data de 18.08.2015 prejudiciul fiind de 3000 lei, 800 euro şi 25 grame bijuterii din aur şi alte trei tentative nereclamate, în legătură cu care au fost formulate sesizări din oficiu.

Faţă de T. M., H. Ş. şi A. S.-M. a fost luată măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând ca aceştia cât şi faţă de P. R.-D. (deţinut) să fie formulate propuneri de arestare preventivă.
Cercetările continuă de către poliţiştii Biroului Investigaţii Criminale în vederea documentării întregii activităţi infracţionale şi recuperării prejudiciilor.

Poliţiştii recomandă cetăţenilor să nu trimită sume de bani unor persoane necunoscute şi să se adreseze și sesizeze cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori de câte ori au suspiciuni cu privire la faptul că ar putea fi următoarea victimă a unei infracţiuni de înşelăciune.
În caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări.    

Polițiștii și conducerea Penitenciarului Poarta Albă trebuie să clarifice cum a fost posibil ca deținuții să coordoneze o rețea de infractori, în condițiile în care accesul la telefoane ar trebui, cel puțin în teorie, să fie restricționat.
jooble.org