Cursul de Istoria și civilizația tătarilor va face parte din programa Universității Ovidius

Cursul de Istoria și civilizația tătarilor va face parte din programa Universității Ovidius(997)


Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România și Facultatea de Istorie și Științe Politice au organizat miercuri, 7 octombrie, deschiderea oficială a cursului „Istoria și civilizația tătarilor”. Evenimentul a avut loc în prezența reprezentanților celor două instituții partenere și, bineînțeles, a viitorilor cursanți.

În cuvântul de deschidere, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice, Conf. Univ. Dr. Emanuel Plopeanu, a catalogat cursul „Istoria și civilizația tătarilor” drept „o disciplină cu totul aparte și unică în Universitatea „Ovidius” din Constanța”. „Vreau să vă mulțumesc pentru interesul manifestat și să vă asigur că veți găsi în facultatea noastră un sprijin constant pentru derularea și dezvoltarea acestui curs. De asemenea, vreau să vă felicit pentru că prin prezența dumneavoastră susțineți o astfel de inițiativă generoasă, rară în ceea ce privește efortul de autocunoaștere a comunităților care alcătuiesc mozaicul etnic și religios specific Dobrogei”, a declarat decanul Facultății de Istorie și Științe Politice.

Președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a mulțumit, cu acest prilej, Universității „Ovidius”, Facultății de Istorie și Științe Politice, pentru sprijinul constant manifestat în vederea susținerii proiectelor de promovare a identității, invitându-i, totodată, pe cei prezenți să participe la curs și să îl promoveze apoi în rândul comunității. „Ați fost tot timpul alături de noi în mod real și vă mulțumesc. Știu că și anul trecut acest curs a suscitat anumite controverse. Mi-a plăcut modul de abordare al lui Metin Omer care a prezentat absolut toate sursele prezente la momentul actual, toate viziunile care există în prezent asupra istoriei tătarilor. După ce veți urmări acest curs, veți fi și mai mândri că sunteți tătari și sper să le spuneți și altora care nu au curajul nici măcar să recunoască că sunt tătari. Cu acest prilej aș dori să-i reamintesc domnului decan promisiunea că acest curs va face parte, de anul viitor, din programa Facultății de Istorie și Științe Politice. Va fi un lucru extraordinar. Dacă făceam acest curs la Tulcea sau la Buzău, efectele erau mult mai mici. Aici, la Constanța, trăiesc tătarii, aici sunt majoritari, și aici este Universitatea „Ovidius”, dragă nouă, tuturor dobrogenilor. A fost, așadar, în firea lucrurilor să avem acest sprijin de aici, de la domnul Decan Emanuel Plopeanu și din partea domnului Profesor Universitar Florin Anghel. Sper ca anul viitor, după ce se va instituționaliza acest curs ca făcând parte din programa facultății, să putem să dezvoltăm mai mult acest proiect”, a declarat președintele Gelil Eserghep.

„Ideea cursului a apărut în spiritul bunei conviețuiri interetnice de pe aceste meleaguri”, a ținut să precizeze titularul cursului, Metin Omer, doctorand la Universitatea „Hacettepe” din Ankara, făcând trimitere, astfel, la inițiativa care i-a aparținut Prof. Univ. Dr. Florin Anghel, susținută imediat de conducerea actuală a UDTTMR. Drd. Metin Omer, un tânăr membru al UDTTMR, s-a arătat încântat de numărul mare de cursanți înscriși și anul acesta, o parte dintre ei frecventând cursul și anul trecut. „Prezența celor care au participat și anul trecut arată interesul pe care l-a trezit acest curs, dar, în același timp, mi se pare și o provocare pentru mine, pentru că anul acesta trebuie să vin cu o serie de noutăți, ceea ce se va și întâmpla. Am structurat cursul cronologic, astfel că vom aborda, pe rând, aspecte privind etnogeneza tătarilor, locul lor în istoria lui Ginghiz Han, vom vedea ce a însemnat Hoarda de Aur, Hanatul Crimeii, vom vedea ce s-a întâmplat cu ele, vom aborda diverse teme precum imigrarea, de ce astăzi întâlnim tătari în toate colțurile lumii, vom vedea ce a însemnat Mișcarea Națională a Tătarilor, vom cunoaște câteva personalități din istoria tătarilor și, probabil, vom încerca să vedem care sunt și tendințele și orientările din ziua de azi, în ceea ce privește evoluția tătarilor”, a declarat Drd. Metin Omer.

La evenimentul de miercuri, au participat și Muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, subprefectul județului Constanța, Ersun Anefi, și viceconsulul Republicii Turcia la Constanța, Murat Yalçın.

Cursul „Istoria și civilizația tătarilor” este gratuit și este destinat atât studenților și masteranzilor de la Universitatea „Ovidius”, indiferent de specializare, dar și tuturor celor care vor să afle principalele repere ale evoluției istorice a tătarilor.
jooble.org