Profesor la Departamentul de Ştiinţe Politice, Universitatea California, în fața studenților de la Istorie și Litere(793)


American Corner, din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa a găzduit, în zilele de 5 şi 6 octombrie a.c., activităţile cu titlul „The Discursive Origins of Democracy in America” (Originile discursive ale Democraţiei în America) şi „American Foreign Policy as Political Strategy” (Dimensiunea strategică a politicii externe a S.U.A). Prelegerile au fost ţinute de dr. Richard Anderson, profesor la Departamentul de Ştiinţe Politice, Universitatea California, Los Angeles, care este profesor invitat la Facultatea de Litere, Universitatea „Ovidius” din Constanţa.

Prima activitate a adus în discuţie evoluţia dreptului la vot în SUA şi importanţa acestui principiu pentru democraţia americană. În prezentarea sa diacronică, profesorul Richard Anderson a inclus descrieri convingătoare ale perioadelor istorice, cu un accent special asupra evenimentelor decisive din perioada cuprinsă între Convenţia de la Philadelphia şi 1960. Pornind de la premisa că discursul politic nu numai anticipează, dar chiar induce schimbarea politică, prelegerea dr. Anderson a argumentat corelaţia dintre strategiile discursive ale discursului politic şi schimbări politice semnificative care au vizat dreptul la vot în SUA.
A doua prelegere a analizat rolul preşedinţiei americane în crearea unei strategii de politică externă în SUA. Dr. Anderson a descris politica externă ca pe un proces complex şi multifactorial, un ansamblu de politici direcţionate către diferite ţări şi regiuni. Argumentând dimensiunea strategică a politicii externe americane ca o reacţie la evenimente sau acţiuni întreprinse de guverne sau coaliţii de forţă străine, Dr. Anderson a adus în discuţie evenimentele din 11 septembrie 2001 şi atacul din Benghazi asupra consulatului american din 2012. Descrierea convingătoare a evenimentelor a fost completată de o analiză a discursului politic care a urmat acestor evenimente.
Cele două activităţi au fost audiate de studenţi şi profesori ai Facultăţii de Litere şi ai Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, din Universitatea „Ovidius”.
  
jooble.org