ANAF: Cu siguranță deranjăm, însă acesta este doar începutul(893)


Corul criticilor de profesie și-a facut simțită prezența imediat ce am anunțat rezultatele colectării, respectiv o creștere de 10,6 mld lei în primele 9 luni, dintre care 4,75 mld lei provin din colectarea TVA.
Potrivit acestor specialiști cresterea e conjuncturală. În plus, raportate la PIB, veniturile sunt oricum mici. Și, bineințeles, se datorează majoritar sau chiar exclusiv creșterii consumului.
Înainte să le mai oferim și alte cifre pentru analizele judicioase, avem o singură întrebare: "Ce specialist așteaptă o creștere a procentului veniturilor raportate la PIB într-o perioadă în care sarcina fiscală scade?" smile emoticon Deși, ca să fim scrupuloși, chiar și în aceste condiții a existat o creștere de 0,81% a veniturilor atrase la bugetul de stat. Iar un punct procentual înseamnă totuși câteva miliarde de lei.
Iată de ce, deși nu suntem macroeconomiști, ne întrebăm totuși de ce se insistă pe raportarea veniturilor la PIB, comparativ cu ce se întamplă în alte țări când, de exemplu, în România, în calculul PIB-ului intră și producția pentru autoconsum a gospodăriilor (care nu este fiscalizată!!!), populația rurală având o pondere mult mai mare la noi? Ca să nu mai vorbim de ponderea agriculturii și a activității micilor meseriași, zone mai puțin fiscalizate decât în alte părți.
Dar, să trecem mai departe, și să încercăm să analizăm după "modelul creșterilor conjuncturale", datorate "consumului", și următoarele cifre:
În zona București - Ilfov, DGRFP București a colectat în trimestrul III, cu TVA scăzut la alimente (și fără a lua în calcul încasările din vamă) 10,19 mld lei față de 7,84 mld lei în trim III din 2014 (tot fără încasări din vamă). Adică plus 2,34 miliarde lei doar din administrarea contribuabililor mici și mijlocii din zona București - Ilfov, ceea ce înseamnă o creștere cu 29,90%.
Acum, întrebările noastre sunt foarte simple: în zona București-Ilfov a crescut consumul cu 29,9% în trimestrul III? Poate fi o creștere cu 29,9% o creștere conjuncturală, în condițiile diminuării sarcinii fiscale?
Mesajul nostru pentru toți acești specialiști în macroeconomie este unul la fel de simplu: "Alături de alte instituții ale statului de drept, ‪#‎ANAF‬ este angajată ferm în combaterea evaziunii fiscale care reprezintă principala resursă pentru actele de corupție. Iar noi, în ultimele 3 luni, doar din zona Bucrești-Ilfov, am scos din buzunarele corupătorilor și ale corupților cca 500 milioane de euro. Cu siguranță deranjăm, însă trebuie să înțeleagă că acesta este doar începutul".
jooble.org