Balurile Bobocilor – distracție inocentă sau pericol de moarte?

Balurile Bobocilor – distracție inocentă sau pericol de moarte?(2234)


S-a dat startul unui nou sezon de baluri ale bobocilor. Evenimentele de acest tip sunt aplaudate de către unii, care spun că tinerii au dreptul la distracție, dar criticate dur de alții, care susțin că, nici mai mult, nici mai puțin, pun în pericol viața copiilor.
 

Primul eveniment din seria de toamnă a avut loc ieri. Se numește ”Toamna Bobocilor” și a ajuns deja la a cincea ediție. Organizatorul, Sensation Media Group SRL din Constanța, a invitat aproape 9.000 de persoane, pe Facebook. 2.600 dintre ele au spus deja că vor merge. ”Cel mai frumos si asteptat proiect din randul adolescentilor ,,Toamna Bobocilor ' sarbatoreste 5 ani de existenta, de aceea ne-am permis sa celebram acest moment alaturi de totii prietenii la un nivel foarte inalt. Invitam toti adolescentii orasului Constanta sa petreaca alaturi de noi si de invitatul special al evenimentului @Smiley”, spun orgazanizatorii. Accesul nu este gratis, evident. Costă 30 de lei dacă vă cumpărați bilete înainte de eveniment sau 40 de lei la fața locului. Organizatorii spun că nu vor fi probleme în a asigura locuri. ”Ego Club Mamaia are o capacitate de 3500 de locuri ,ceea ce ne va scuti de eventualele aglomeratii ce ar fii putut avea loc” (greșelile gramaticale nu ne aparțin, ca de altfel nici în citatul de mai sus). Din informațiile noastre, prima petrecere a însemnat și primele cazuri de adolescenți care beau cantități impresionante de alcool.

Asociaţia Tomis Antidrog Constanța, trage un semnal de alarmă cu privire la organizarea și desfăşurarea acestor evenimente, care pun din păcate în pericol viața tinerilor.
”Este dureros că pentru a obţine o masă într-un club eşti obligat să consumi, astfel rămâi în picioare sau pleci. Ce poţi consuma în club? Peste tot pe toate mesele sunt sticle de tărie ce îndeamnă tinerii la consum, astfel nu ai acces la o masă. Și iată cum apar tragediile…tinerii se grupează, deoarece și aceasta tărie este destul de scumpă, dar își doresc foarte mult să participe la faimosul eveniment si nu conştientizează că băutura consumată în exces poate conduce până la deces. Dragi părinţi, până când mai acceptaţi să se întâmple ceea ce astăzi se întâmplă cu copii voştri? Când autorităţile abilitate vor pune piciorul în prag și vor face câteva vizite legale în cadrul balurilor să vadă cu ochii lor cum patronii acestor cluburi vând băutură minorilor și când instituţiile școlare vor spune NU acestor evenimente?”, spune George Drăgan, președintele Asociației Tomis Antidrog.
Acesta afirmă că biletele la aceste baluri de boboci sunt vândute de elevi, minori chiar, atât în instituţiile şcolare cât și în afara acesteia, ceea ce nu este normal. ”Să nu mai spunem că in rândul tinerilor sunt foarte multe persoane vulnerabile, care cad pradă de la primul pahar și pentru ei este mai grav, iar aceste întâlniri sub „masca” unui eveniment organizat de „X” firmă de organizări evenimente se consumă și alte substanţe nocive ce pot pune viața în pericol”, acuză Drăgan.

De ce consumă tinerii droguri

Specialiștii spun că, din varii motive, tinerii pot începe să consume droguri și alcool. Printre motive se numără: o situaţie precară în familie, dorinţa de afirmare într-un anturaj anume, sau pur si simplu curiozitatea. Uneori pot considera că în viața lor a intervenit o anumita rutină, din care reuşesc să iasă doar cu ajutorul alcoolului. Starea de ameţeală pe care le-o provoacă o bere sau ceva mai tare le da pentru moment senzaţia ca sunt mai fericiţi si ca viata are o culoare mai vie, mai interesantă. De altfel, unii adolescenţi se simt incapabili să comunice dacă nu-și iau “doza de fericire”, aşa că apelează la alcool. În momentul în care fac acest lucru pentru prima dată, cad într-o capcana din care vor mai ieşi foarte greu dacă devin dependenţi.
În trecut, cazuri de abuzuri de băutură sau droguri la balurile bobocilor au ținut prima pagină a ziarelor. În 2014, de exemplu, trei elevi din Constanţa au ajuns la spital în comă alcoolică. Este vorba de doi băieți de 17 ani și o fată de 15 ani, care au luat parte la un bal al bobocilor într-unul dintre localurile din stațiunea Mamaia. Un echipaj al SMURD i-a găsit căzuți în iarbă, în apropierea localului, în vreme ce al treilea era pe un baldachin, pe plajă.
Pentru a comnate fenomenul, echipa Asociaţiei Tomis Antidrog Constanţa spune că a fost prezentă în instituțiile scolare din Constanţa, desfăşurând activităţi având ca scop, creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a populaţiei şcolare, în vederea neînceperii debutului consumului de droguri, a viciilor în general.

Afacere sau nu?

Interesant este că firma menționată de Asociația Tomis Antidrog, Sensation Media Group SRL, este n dizolvare cu lichidare (radiere) din decembrie 2013. Potrivit ultimului bilanț financiar-contabil depus la Ministerul Finanțelor, în anul 2012 a înregistrat o cifră de afaceri de 210617 lei și un profit de 68.806 lei, activitatea principal fiind cea de agenție de publicitate.
La Registrul Comerțului Constanța este însă înregistrată și The Sensation Media SRL. Cum ne-a mirat asemănarea de nume, am cercetat mai departe și am constatat faptul că această societatea are același sediu cu Sensation Media Group SRL. Ba mai mult, cele două impart același număr de telefon. The Sensation Media SRL a fost înregistrată în martie 2014 și are ca obiect principal tot ”activități ale agențiilor de publicitate”. În anul 2014, firma a avut o cifră de afaceri de 300.792 de lei și un profit net de 4.510 lei.

  

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri