GALERIE FOTO. Cum vor arăta plajele după înnisipare

GALERIE FOTO. Cum vor arăta plajele după înnisipare(1236)


Proiectul "Protecţia și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru și Tomis Sud) și Eforie Nord"este cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial “Mediu”, domeniul Major de Intervenţie 2, Axa Prioritară 5 ”Implementarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc”.
Proiectul are o valoare totală de 170.450.084 EURO, inclusiv TVA, din care finanţarea nerambursabilă de la Fond de coeziune este de 85,49% şi de la bugetul de stat de 14,51%.
Termenul de finalizare a proiectului, care înregistrează mari progrese, îndeplinind cu succes obiectivele asumate este luna decembrie 2015.
Obiectivul general îl reprezintă realizarea măsurilor de protecţie şi reabilitare a plajei împotriva riscului de eroziune accelerată care afectează zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord pe o lungime de peste 7,3 km.
Lucrările de mare anvergură şi importanţă naţională au constat în reabilitarea, extinderea şi construcţia a 15 epiuri (diguri de ţărm) şi a 7 diguri submerse pe o lungime de 12.800 de metri liniari, iar lăţirea plajelor se va face cu 3.477.442,47 mc de nisip adus din largul Mării Negre.
Scopul acestuia este de a reduce eroziunea costieră în zonele cele mai expuse la risc ale coastei Mării Negre, de a proteja valoarea mijloacelor fixe şi de a creşte siguranţa caselor şi rezidenţilor din zonă.
În cadrul conferinţei, din data de 30 septembrie 2015, are loc o informare privind stadiul actual al lucrărilor de pe loturile: Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud si Eforie Nord. În prezent, toate sectoarele cuprinse în proiect sunt în plină etapă de înnisipare, structurile de protecție costieră fiind finalizate.
La eveniment participă reprezentanți ai autorităților centrale și locale: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Finanțelor Publice, Autoritatea de Management POS Mediu, Administraţia Naţională “Apelor Române”, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL), Garda de Mediu, APM Constanța, Consiliului Judeţean Constanţa, Primăria Constanţa, primăriile locale din județ. De asemenea, prin prisma avantajelor aduse comunităților locale, la conferinţă participă reprezentanți ai sectorului de afaceri, antreprenori locali, reprezentanți ai societății civile, ai mass-media, iar participarea este deschisă comunității locale.
Beneficiarul proiectului este Administraţia Naţională “Apelor Române”, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, iar beneficiarii finali sunt peste 278 000 de locuitori și 122 de operatori economici identificați.
La finalul proiectului, litoralul românesc va fi mai mare cu 33 de ha pe cele cinci sectoare de plajă incluse în proiect, iar plajele vor fi mai late chiar cu peste 100 de m faţă de anul 2013 pe o lungime de 7,3 km.
  
jooble.org