Mangalia este în pragul Războiului Civil! Iubitorii de câini şi cei de oameni au scos săbiile din teacă, în plin sezon turistic…

Mangalia este în pragul Războiului Civil! Iubitorii de câini şi cei de oameni au scos săbiile din teacă, în plin sezon turistic…(1536)


Exact când primarul Constanţei, Radu Mazăre, anunţa că va consulta populaţia oraşului, în legătură cu aplicarea legilor în vigoare, care-i permit euthanasierea, după ce trec şapte zile de găzduire, în canisa urbei, a câinilor fără stăpân, nerevendicaţi, adoptaţi ori achiziţionaţi pentru export în China, Vietnam ori Coreea, în Mangalia, mai ales în staţiunile turistice care intră în componenţa municipiului, s-a redezgropat securea războiului dintre cei care vor să nu mai fie muşcaţi de câinii maidanezi şi cei care nu mai vor să vadă cum sunt ignorate prevederile legale care reglementează domeniul, mai bine sau mai rău (ŞI-N ACEASTĂ PRIVINŢĂ, PĂRERILE SUNT RADICAL DIFERITE, UNEORI DIAMETRAL OPUSE, DAR LEGIUITORII NU PAR GRĂBIŢI SĂ RACORDEZE LA LEGISLAŢIA EUROPEANĂ NORMATIVUL ROMÂNESC, IEŞIT, DESTUL DE DEFICITAR ŞI AMBIGUU, DIN EFORTUL DE INIŢIATOR AL UNEI DOAMNE DEPUTAT (PSD) DE CONSTANŢA, DIN LEGISLATURA TRECUTĂ...).


În urbea din Sudul litoralului, taman când se apropie din ce în ce mai scurtul „vârf” de sezon turistic estival, parcă a dat strechea, nu numai în căţeii (unii... format dulău, cu apucături de lup!) „homeless”, cu sau fără cerceluş – cârlig de rufe, de „comunitar”, ci şi în oamenii în toată firea, care au ajuns, de două – trei zile-ncoace („de când gura nu le mai tace”, vorba „Mioriţei”, că şi aceea e cu câini, este adevărat: „mai bărbaţi!, şi cu crime) să se bruscheze şi să se urmărească cu maşini, prin şi pe lângă oraş, să arunce cu pietre şi cu alte caise verzi, unii-ntr-alţii, să se-njure şi să se ameninţe pe „Facebook”, pe E-mail, prin scrisori, în plic poştal sau pe garduri şi ziduri,ca şi la telefon, să se reclame şi învinuiască peste tot, de la presă şi până la autorităţile şi organele Statului (Poliţie şi Parchet, Primărie, Consiliu Judeţean şi Prefectură, Parlament, prin senatorii şi deputaţii de Constanţa, Preşedinţie chiar!).


Totul a pornit de la ceea ce protestatarii anti – hinghieri (şi, implicit, anti- Primărie!) au numit, pe platforma de socializare amintită, „masacru repetat” şi „ debut înecat în sânge al sezonului turistic”! Este vorba de acţiunea de strîngere, la debutul sezonului estival (înainte de venirea masivă a turiştilor), a câinilor, de pe străzi, iniţiată de fiecare primar, indiferent că s-a numit Sideri – FDSN / PDSR (1992 – 1996), Zanfir Iorguş – PNŢCD - istul (1996 – 2000), Z. Iorguş – PSD - istul (2000 – 2004), Z. Iorguş – PDL – istul (2004 – 2008), Claudiu Tusac – PSD (2008 – 2012) ori Cristian Radu – Independent, susţinut de PNL (din iunie 2012). Ceea ce reclamă asociaţiile de protecţie a animalelor este, spun reprezentanţii respectivelor ONG –uri (Mirela Atanasiu, fostă Frunea, divorţată relativ recent, se spune, „prin târg”, că şi datorită fanatismului său pro-canin..., reprezentanta Federaţiei Naţionale Pentru Protecţia Animalelor, ca şi vicepreşedinta acesteia, Carmen Arsene; Virginica Pall, de la Asociaţia „Cuţu, cuţu”, condusă acum de un anume Şerbănoiu, care i-a luat locul cunoscutului, bogatului şi mediatizatului fost senator PRM Marinescu şi alţii, mai ales că au primit „întăriri” de la unele organizaţii ecologiste din zonă, care au luat o pauză, de un intermezzo protestatar, de la preocupările lor legate de campania împotriva explorării şi eventualei exploatări a gazelor de şist, de la Tuzla- Costineşti şi 2 Mai – Vama Veche!) este faptul că nu se respectă nici măcar legea, spun ei, aşa bună ori rea cum este. În primul rând, spun reclamanţii, că afirmaţia Primăriei, cum că ar duce bietele animale (care, între noi fie vorba, n-au nicio vină, în afară de aceea că... s-au născut!), la aşa- numita „Bio – Bază”, înfiinţată de Iorguş, prin 2007, nu poate fi reală. Motivul: capacitatea maximă a acesteia, în conformitate cu legea (care stabileşte dimensiunea minimă a spaţiului din cuşca de canisă, pentru fiecare câine) nu poate fi mai mare de... (doar) 30 de animale. Iar din Mangalia, oraş şi staţiuni, au fost ridicaţi, în ultimele două luni, numai, sute, poate chiar mii de căţei! Unde4 au fost duşi aceştia, întreabă, retoric, protestatarii. „Retoric”, pentru că tot ei dau răspunsul: pe... lumea cealaltă. În cazul în care au şi animalele aşa ceva... Se aduc pomenitele acuzaţii, de adevărat măcel, executat cu sânge rece, fără milă sau scrupule, în dispreţul legilor scrise şi al celor nescrise, ale omeniei, atrocităţi făptuite cu armamentul din dotarea hinghierilor Primăriei: cazmale, lopeţi şi târnăcoape, cuţite şi topoare, bâte, fierătanii şi lanţuri!


Ca să încheiem cu acuzaţiile protectorilor animalelor, consemnăm şi două dintre indiciile pe care ni le-au furnizat. Un anume Viorel Niculescu, de etnie rromă, care locuieşte pe lângă cimitirul din Mangalia,, strânge, cu duba de transport marfă personală (de culoare albastră, cu număr de Bulgaria: Tx 8997) câini vagabonzi, pa care-i duce la târla sa de câteva oi şi capre, undeva-n plin câmp, înspre comuna Albeşti, la Sud – Vest de oraş, unde-i omoară, din ordinul Primăriei, primind căte 50 lei de exemplar, bani daţi, cu chitanţă, din bugetul local! Ar face acest lucru, ca principal mijloc de subzistenţă, încă din anii primelor mandate ale fostului primar Zanfir Iorguş! Mai mult, unii mangalioţi îl acuză că ar obişnui să încaseze de… două ori „contravaloarea” (sic!) animalului, vânzând căţelandri, mai dolofani şi sănătoşi, „în viu” sau „carcasă”, ori tranşaţi, chiar şi… coreenilor de la Şantierul Naval DMHI (Daewoo Mangalia Heavy Industry), care mănâncă oricefel de canide, aşa cum păpăm noi porc sau gâşte! Nu se ştie precis cât mai este kilogramul de muşchiuleţ de maidanez, corcitură de ciobănesc cu şoricar, de exemplu…


O altă persoană pe care au „boală” iubitorii de câini (vii!), este medicul veterinar al „Bio – Bazei”, construcţie despre care acuzatorii publici spun că ar fi o simplă improvizaţie, temporară (pe care Primăria a încropit-o, în grabă, imediat după 1 ianuarie 2007, cînd am intrat în Uniunea Europeană (şi) cu dosarul de mediu neînchis, la semnarea „aquis” – ului comunitar!), care nu ar avea autorizaţiile şi avizele necesare, cel puţin nu şi pe acelea de la Ministerul Mediului… De fapt, este vorba despre un contract pe care Primăria îl are fie cu dr. Miloşan, personal, fie cu cunoscutul lanţ de Clinici Veterinare constănţene „Univet” (aparţinând, cel puţin ca asociat majoritar, dacă nu unic, actualului director al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa, la fel de cunoscutul dr. Adrian Bâlbă!), Miloşan fiind cel care administrează „Univet” – ul mangaliot, situat în plin centru al oraşului, lângă Primărie. Pe scurt, protestatarii îl acuză că nu s-ar ocupa suficient, pentru banii pe care-i primeşte de la administraţia publică locală, de îngrijirea câinilor de la „Bio – Bază”. Mai mult, ar încasa de doă ori banii pentru acelaşi câine, o dată pentru că l-ar fi castrat (în vederea eliberării „în comunitate”) şi încă o dată pentru că l-ar fi… euthanasiat! Precizăm că cei care au afirmat aceste lucruri au recunoscut că nu au absolut niciun fel de dovezi , care să le susţină acuzaţiile!

 

Primăria respinge în bloc acuzaţiile şi contraatacă: cîinii vagabonzi stau, cu sutele, prin proprietăţile nefolosite din staţiuni!

 

Primarul Cristian Radu nu numai că numeşte aberaţii toate cele clamate, inclusiv pe posturile de televiziune, locale şi naţionale, de acuzatorii săi, dar aduce şi el, la rândul său, acuze proprietarilor de active turistice (spaţii de cazare, alimentaţie publică, de agrement, comerciale, „cu amănuntul” sau depzite „en gross”), din staţiunile din Mangalia – Nord, care zac nefolosite, semi sau total abandonate, nu de azi – de ieri, ci de mulţi ani dezile, Acolo s-au format adevărate „târle” de câini vagabonzi, care ies, înnebuniţi de căldură, sete şi foame, atacând, în haită!, localnicii şi turiştii. Nu am putut să nu remarcăm faptul că, atunci când a făcut pentru a doua oară această afirmaţie, acuzatoare, adică la întâlnirea cu investitorii din turismul din Mangalia, de la sfârşitul săptămânii trecute, de la Clubul „Ambasador”, din Neptun, la aceeaşi masă cu el se afla şi Mohammad Murad, din 2011 preşedinte al Federaţiei Patronale din Turismul Românesc (FPTR), probabil cel mai mare investitor şi deţinător de active turistice, de pe litoralul românesc al Mării Negre (Microstaţiunea – Club „Phoenicia” din Năvodari, Complexurile Turistice „Perla” şi „Majestic”, din Mamaia etc. ), chiar şi după recentul divorţ, cu partaj! Murad are şi în Sud multe active. Dacă „Olimp Majestic” (fostul „Transilvania”, din Olimp) şi „Jupiter Majestic” (ex „Cozia”, din Jupiter) sunt deschise în sezon, deci funcţionale, aşa închiriate altora, cum sunt în ultimi ani, nu acelaşi lucru se întâmplă cu restul. Fostul Restaurant „Tismana”, din spatele Complexului Turistic omonim, din Jupiter, este o ruină! La fel este fosta Poştă şi fostul Restaurant şi Bar de noapte „Orizont”, din centrul Jupiterului! Lista nu se opreşte aici...
Primarul a spus clar, inclusiv la reuniunea cu senatorii USL, de marţi, tot de la Neptun: nu poate sări gardul în curtea proprietarului. Dar poate să-l amendeze. Şi o va face...
 
jooble.org