ATENȚIE! Aproape 75% din reducerile din magazine încalcă legea

ATENȚIE! Aproape 75% din reducerile din magazine încalcă legea(848)


Cumpărători sunt atrași de reduceri. Asta spun toate studiile de marketing realizate în România. Magazinele profită de acest apetit pentru discount-uri și încearcă să îți atragă cumpărători cu tot soiul de vânzări cu preț redus, pe care le afișează sub forma soldărilor, lichidărilor, prețurilor promoționale, etc.

Cât este însă adevăr și cât este înșelătorie în aceste reduceri? Asta s-au întrebat și inspectorii de la Protecția Consumatorilor Constanța, care au luat la puricat 22 de agenți economici ce practicau un astfel de comerț. Rezultatul? ”La 16 operatori economici din cei 22 verificaţi, reprezentând 72,72%, s-au depistat abateri de la prevederile legale”, a spus Radu Cornel, Comisarul Şef Adjunct Delegat al CJPC Constanţa.Pentru deficienţele constatate s-au aplicat 16 amenzi în valoare de 39500 lei.
Controlul a urmărit şi constatat în principal următoarele aspecte:
1. Respectarea prevederilor legale privind vânzările de soldare
Vanzarea de soldare este orice vanzare insotita sau precedata de publicitate si anuntata sub denumirea "soldare/soldari/solduri" si care, printr-o reducere de preturi, are ca efect vanzarea accelerata a stocului de marfuri sezoniere dintr-o structura de vanzare cu amanuntul. Vanzarile de soldare se pot efectua numai in cursul a doua perioade pe an, cu o durata maxima de cate 45 de zile fiecare, cu conditia ca produsele propuse pentru soldare sa fie achitate furnizorului de catre comerciant cu cel putin 30 de zile inaintea datei de debut a perioadei de vanzari de soldare si oferite spre vanzare in mod obisnuit inaintea acestei date. Perioadele de soldari se stabilesc de comerciant, intre urmatoarele limite:
a) perioada 15 ianuarie - 15 aprilie inclusiv, pentru produsele de toamna- iarna;
b) perioada 1 august - 31 octombrie inclusiv, pentru produsele de primavara – vara.
Comerciantii au obligatia sa notifice la primaria in a carei raza teritoriala isi desfasoara activitatea perioada in care efectueaza vanzarile de soldare cu cel putin 15 zile inainte de inceperea operatiunilor.
Orice anunt sau alta forma de publicitate privind soldarea trebuie sa specifice obligatoriu data de debut si durata acesteia, precum si sortimentul de marfuri supus soldarii, daca operatiunea nu se refera la totalitatea produselor din structura de vanzare.
În urma verificărilor s-a constatat că unii operatori economici, care desfăşurau un exerciţiu comercial de vânzare de soldare, nu specificau prin anunţul publicitar sortimentul de mărfuri supus soldării.
2. Reguli de fixare şi publicitate a preţurilor
. Vanzarile cu pret redus, indiferent de tipul acestora (soldare, lichidare, promotionale etc) trebuie sa respecte urmatoarele reguli de fixare si publicitate a preturilor :
- orice comerciant care anunta o reducere de pret trebuie sa o raporteze la pretul de referinta practicat in acelasi spatiu de vanzare pentru produse identice;
- pretul redus trebuie sa fie inferior pretului de referinta;
- pretul de referinta reprezinta cel mai scazut pret practicat in acelasi spatiu de vanzare in perioada ultimelor 30 de zile, inainte de data aplicarii pretului redus;
- orice anunt de reducere de preturi, indiferent de forma, modul de publicitate si motivatia reducerii, trebuie sa se adreseze ansamblului consumatorilor si sa indice in cifre o reducere in raport cu preturile de referinta.
Orice anunt de reducere de pret exprimata in valoare absoluta sau in procent trebuie efectuat vizibil, lizibil si fara echivoc, pentru fiecare produs sau grupa de produse identice, fie prin mentionarea noului pret langa pretul anterior, barat, fie prin mentiunile "pret nou", "pret vechi" langa sumele corespunzatoare; fie prin mentionarea procentului de reducere si a pretului nou care apare langa pretul anterior, barat".
Se interzice ca o reducere de pret pentru un produs sa fie prezentata consumatorilor ca o oferta gratuita a unei parti din produs; toate documentele justificative legale care atesta veridicitatea pretului de referinta trebuie sa fie pastrate pentru a putea fi prezentate ori de cate ori este nevoie;
O parte din operatorii economici din cei verificaţi practicau reducere de preţ , iar preţul nou era afişat pe o parte a etichetei iar preţul vechi era pe verso şi nu era barat. Trei operatori economici raportau reducerea de preţ la preţul de achiziţie şi nu la preţul de referinţă, în acest caz se creiază impresia că procentul de reducere este foarte mare iar în realitate acest procent este mult mai mic. S-a constatat neafişarea la loc vizibil şi fără echivoc a preţurilor de comercializare a produselor și că se ofereau la comercializare diferite produse cosmetice cu preţ redus fără nicio informaţie privind tipul reducerilor şi perioada de timp în care se desfăşoară.
”Sfătuiesc consumatorii să verifice dacă oferta de reduceri de preţ mai este valabilă la momentul respectiv şi dacă reducerea de preţuri este cea reală, dacă preţul afişat este cel facturat( cel de pe bonul fiscal)”, a declarat Radu Cornel, Comisarul Şef Adjunct Delegat al CJPC Constanţa.

  
jooble.org