Consiliul Judeţean vrea Herghelia Mangalia, bazele sportive, Sala Polivalentă, Spitalul de Oase din Eforie Sud şi... „Casa Albă”!

Consiliul Judeţean vrea Herghelia Mangalia, bazele sportive, Sala Polivalentă, Spitalul de Oase din Eforie Sud şi... „Casa Albă”!(1837)


Cei patru senatori USL din judeţul Constanţa, Nicolae Moga, Alexandru Mazăre (ambii: PSD), Mircea Banias (PC) şi Puiu Haşotti (PNL), în colaborare cu preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Daniel Constantinescu, au organizat, marţi, o întâlnire de lucru, între 81 de senatori ai României şi primarii din judeţ. Evenimentul s-a desfăşurat la Neptun, unde administratorii locali au avut prilejul să-şi expună problemele cu care se confruntă, în comunităţile pe care le conduc.

Întâlnirea a fost focalizată pe teme de regionalizare şi descentralizare, primarii prezenţi arătându-le aleşilor din Parlament că este nevoie de soluţii, urgente!, pentru uşurarea accesării fondurilor europene, pentru simplificarea administraţiei publice şi modificarea „Legii Incompatibilităţii”. În ceea ce priveşte miniştrii invitaţi la întrunire, din cei şapte anunţaţi nu au participat decât ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, şi cel al Educaţiei, Ecaterina Andronescu!... Teodorovoici a fost, ca de obicei, foarte concret în a răspunde solicitărilor şi întrebărilor din sală: a anunţat, prompt, că Guvernul lucrează, deja, la simplificarea procedurilor de îndeplinit pentru accesarea banilor comunitari, proceduri care vor fi eficientizate, odată cu proiectul regionalizării. În privinţa modificării „Legii Agenţiei Naţionale pentru Integritate”, ministrul a spus că proiectul de act normativ a fost iniţiat şi se află deja în procedură de lucru, avansată, la Ministerul Justiţiei. Senatorii prezenţi la întâlnire le-au transmis primarilor constănţeni că cele mai multe dintre problemele lor îşi pot găsi rezolvarea, dacă administratorii locali vor participa la lucrările comisiilor de specialitate de la Parlament.


Constantinescu: „Capitala cam uită că şi... Dobrogea există pe harta României!”


În intervenţia sa, preşedintele CJC, Nicuşor Daniel Constantinescu, a ţinut să remarce faptul că legislaţia românească cuprinde acte normative care... nu au nicio legătură cu realitatea „din teren”. El s-a plâns că, de mai mult timp, Bucureştiul a uitat că... şi Dobrogea există pe harta României: „Chiar dacă ea s-a alipit mai târziu ţării, chiar dacă Dobrogea a venit «acasă» după 600 de ani de ocupaţie otomană, parlamentele şi guvernele României au avut, întotdeauna, chiar şi în perioada comunistă, proiecte de dezvoltare pentru această zonă. Acum trebuie să procedăm la fel!“, a arătat şeful administraţiei judeţene. Tot el a deplâns faptul că, cel puţin din 2004, decând este preşedinte al Consiliului Judeţean, nu a existat o strategie guvernamentală de dezvoltare, pe termen scurt, mediu şi lung, în niciun sector, care să genereze bunăstare în ţinutul dintre Dunăre şi Mare! În opinia sa: „Trebuie elaborată o astfel de strategie, bazată pe planuri regionale de dezvoltare”. În acest sens, el a propus ca, în „cincinalul“ 2014-2020, aşa cum îi place să denumească perioada de derulare a noului exerciţiu financiar – bugetar european, procentul de distribuire a fondurilor europene să fie... invers celui de la acest moment: 80% comunităţilor locale şi doar 20% Guvernului!! „Noi, autorităţile locale, ne-am bătut pentru banii Uniunii Europene, din care am accesat aproape... sută la sută, în timp ce guvernele Boc 1, Boc 2, Boc 13 au reuşit «performanţa» de a accesa doar... 4% din fondurile europene. Acest lucru nu trebuie să se mai întâmple“, a clamat Nicuşor Constantinescu. Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, i-a răspuns că este de acord că ar trebui elaborat un document, care să recunoască importanţa naţională a Dobrogei, iar senatorul liberal Puiu Haşotti a anunţat că, cităm, „toţi parlamentarii USL susţin ca zona să devină regiune de sine stătătoare!“.

 

“Legea ANI” va fi, în mod sigur, modificată. Dar,… nu poate avea efecte retroactive!


La întâlnirea de ieri, primarii din judeţul Constanţa au cerut, cu insistenţă, modificarea „Legii ANI” (nr 161 / 2003), pentru a scăpa de, cităm iarăşi: „nedreapta, păguboasa, absurda şi stânjenitoarea incompatibilitate”, între calitatea de funcţionar public şi cea de reprezentant al comunităţii în Consiliile de Administraţie (CA) sau Adunările Generale ale Acţionarilor (AGA) de la entităţile economice de interes... (tot) public! Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju (PSD), a luat cuvântul, pe această temă, avertizând că s-a declanşat o stare conflictuală, în cazul primarilor aflaţi în AGA a SC RAJA SA. Primăriţa i-a transmis prefectului Eugen Bola, care a dat ordinul de demitere a primarului de la Poarta Albă, Vasile Delicoti, că „situaţia este tensionată în judeţ, din cauza ordinului”.

„Legea finanţelor publice trebuie, urgent - urgent, modificată!”, cer „localii”


Senatorilor li s-a adus la cunoştinţă şi problema legată de Legea Finanţelor Publice (nr. 273 / 2006), cu accent pe creşterea cotei de impozitare pe venit, de la 71,5% la 97% şi necesitatea ca echilibrarea bugetelor locale să se realizeze prin Hotărâre de Consiliu Judeţean, primarii dorind, în acelaşi timp, eliminarea „plafonului de trageri”, la împrumuturi, ca şi criterii noi de alocare a cotelor şi sumelor defalcate. Nicolae Moga (PSD), vicepreşedintele Senatului României, a declarat că: „Toate propunerile legislative, puse pe tapet de reprezentanţii autorităţilor locale constănţene, vor fi analizate în Plenul Camerei Superioare a Parlamentului, pentru a fi dezbătute şi aplicate, ca acte normative.

CJC are... 12 propuneri legislative şi de Hotărâri de Guvern!


Consiliul Judeţean Constanţa a distribuit, fiecărui participant, un consistent dosar, cuprinzând nu mai puţin de... 12 (!) propuneri legislative şi de decizii ale Executivului naţional, cu toate ataşamentele tehnice necesare (motivaţie, fundamentare, soluţii de finanţare ş.a.m.d.). În opinia preşedintelui C.J.C., Nicuşor Daniel Constantinescu, dacă vor ajunge să fie adoptate, ca Ordonanţe de Urgenţă (acestea având, cum se cunoaşte, putere de Lege) şi, după caz, Hotărâri de Guvern, aceste legiferări şi decizii guvernamentale ar rezolva o foarte mare parte dintre problemele, stringente sau în perspectiva regionalizării administrative, pe care le întâmpină, respectiv: pot ajunge să trebuiască să le surmonteze, comunităţile locale.

Iată care sunt aceste propuneri – şoc:

Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Legii Administraţiei Publice Locale (nr. 215 / 2001( şi a altor Legi conexe, privind incompabilităţile (Legea nr. 161 / 2003, prin care a fost înfiinţată Agenţia Naţională de Integritate!).
OUG pentru modificarea Legii Finanţelor Publice Locale (nr. 273 / 2006), în sensul arătat mai sus.
OUG privind modificarea celebrului OUG 34, din 2009, prin care s-au blocat posturile în instituţiile bugetare.
OUG pentru modificarea Legii 50 / 1991, privind autorizările executării de construcţii, în sensul definirii structurii de specialitate aflate în subordinea arhitectului – şef şi mărirea competenţelor acordate Consiliilor Judeţene, în domeniu.
OUG pentru modificarea Codului Fiscal, astfel încât societăţile care deţin infrastructura subterană şi/sau supraterană, pe terenurile proprietate, publică sau privată, a statului sau a unităţilor administrativ – teritoriale, să fie impozitate cu 2% din cifra de afaceri!
Modificarea şi completarea OUG numărul 23, din 2008, privind pescuitul şi acvacultura.
Hotărâre de Guvern, privind transmiterea bazelor sportive, de la Direcţiile de Sport, către domeniul public local judeţean, în administrarea CJ!

Idem, HG pentru transmiterea de la “Romsilva” şi de la domeniul public şi privat al statului, în domeniul public al Judeţului, a unor bunuri, mobile şi imobile (cazul Hergheliei Mangalia!...).
HG, la fel, pentru preluarea în administrare, de către CJ, a Sălii Polivalente, de pe strada Badea Cârţan, din Constanţa.

Mai mult, trecerea Palatului Administrativ (“Casa Albă”), din administrarea Instituţiei Prefectului, în cea a CJ!
HG privind… desfiinţarea “Spitalului de Oase” din Eforie Sud, şi reorganizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă!
(Păi…, parcă îi blestemau pe vechii guvernanţi, când desfiinţau spitale, sau poate că imensul, frumosul şi extrem de valorosul teren din Eforie Sud îi face pe “actuali” să-şi reconsidere poziţia: ce cartier de vile generoase, de să-ntorci jeepul în dormitor, o să răsară acolo, în păduricea superbă de la malul mării…).

În sfârşit, finalul apoteotic: HG pentru modificarea şi completarea Anexei 2, a HG 904, din 2002, privind atestarea domeniului public al judeţului, municipiilor, oraşelor şi comunelor, din punctul de vedere al iluminatului public din zona metropolitană.

Sunt multe de spus şi aici, ca şi la solicitările de HG – uri anterioare. Să fie compensaţii (ca şi chestia cu Regiunea Dobrogea!), pe care le cer cei din conducerea PSD – ului local, municipal şi judeţean, pentru pierderea pe drum, din ce în ce mai evidentă, a proiectului cu preluarea Portului?!...
jooble.org