Cum sărbătoresc aromânii “Noaptea Sânzienelor”

Cum sărbătoresc aromânii “Noaptea Sânzienelor”(2108)


Fundaţia Culturală “Muşata Armână”, împreună cu Parohia Ortodoxă Mihail Kogalniceanu - II, din judeţul Constanţa, invită constănţenii şi turiştii sosiţi în vacanţă pe litoral, în data de 23 iunie a.c., cu începere de la ora 17.00, la un eveniment cultural, organizat cu ocazia "Sărbătorii Sânzienelor", susţinut de Asociaţia de Dezvoltare şi Promovare a Turismului “Litoral - Delta Dunării”.

 

Fetele de măritat află dacă le-a venit sorocul!


“Noaptea Sânzienelor” este un obicei ancestral, păstrat şi în prezent, mai ales în comunităţile rurale, mai tradiţionaliste, în genere. Nu face excepţie nici comuna constănţeană Mihail Kogalniceanu, iar obiectivul principal al evenimentului este formarea principiilor morale, la tinerii aromâni, pe baza tradiţiilor.

În noaptea de 23 iunie, după asfinţitul soarelui, fetele şi băieţii se strâng, la o casă de aromâni, unde se organizează “Noaptea Sânzienelor”. Fetele aduc de acasă făină albă şi alte ingrediente necesare, pentru prepararea plăcintelor, iar băieţii aduc bautura. Petrecerea începe după apusul soarelui şi fetele, însoţite de băieţi, culeg flori, cu care îşi împodobesc o găleată şi codiţele împletite. Găleata este purtată la trei fântâni, de unde se ia apa, se aduce acasă, iar fiecare fată aruncă o bijuterie de agint, în această apă şi îşi pune o dorinţă. Găleata se aşează lângă o icoană, pentru a se odihni. La finalul acestui ritual, fetele, băieţii şi ceilalti participanţi petrec toată noaptea ,ocazie cu care fetele se împrietenesc cu băieţii, “socializează”, cum se spune în zilele noastre. Dimineata, înainte de răsăritul soarelui, fetele îşi iau bijuteria din găleată, se spală pe faţă cu apă şi aruncă coroniţa pe casă.Daca coroniţa rămâne pe casă, fata nu se mărită iar dacă coroniţa cade de pe casă, fata se mărită curând. “Noaptea Sânzienelor” este noaptea “albă”, în care nu se doarme, fetele şi băieţii petrecând până la ziuă.


Activităţile evenimentului se vor desfăşura în cadrul Muzeului “Gheorghe Celea”, din comuna Mihail Kogalniceanu, iaragenda manifestării este următoarea: 17:00 - Obiceiurile din “Noaptea de Sânziene”, la aromâni; 08.30 – Târg de produse tradiţionale locale. Evenimentul se continuă cu o petrecere, la care vor participa ansambluri şi artişti de muzică şi dansuri populare aromane: Ansamblul şi Formaţia AVLIA, Ansamblul MUŞATA ARMÂNĂ, ca şi celebrii artişti de muzică populară NELU IANCA şi CRISTIAN IONESCU.
jooble.org