FSLI: Prelungirea cu o săptămână a vacanţei de iarnă, benefică pentru elevi şi cadrele didactice(775)


Prelungirea cu o săptămână a vacanţei de iarnă şi amânarea cu o săptămână a încheierii cursurilor din anul şcolar 2015-2016 este o măsură benefică atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice, susţin reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Potrivit Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), care are aproape 180.000 de membri şi apără drepturile şi interesele a 62 la sută dintre salariaţii sistemului de învăţământ preuniversitar, măsura luată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice de a schimba structura anului şcolar este una justă, chiar dacă a fost luată cu întârziere.

"Modificarea structurii anului şcolar 2015-2016, făcută, ce-i drept, după ce a fost stabilită o altă variantă, în sensul de a se mări cu o săptămână vacanţa de iarnă şi de a se amâna tot cu o săptămână încheierea cursurilor, este una benefică, atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice", a spus preşedintele FSLI, Simion Hancescu, citat într-un comunicat de presă transmis duminică de federaţia sindicală.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a susţinut prelungirea cu o săptămână a vacanţei de iarnă, având în vedere că în prima săptămâna după Anul Nou, prezenţa la cursuri a fost scăzută în foarte multe unităţi de învăţământ, deoarece în această perioadă mai sunt două sărbători foarte importante şi cu tradiţie pentru creştinii ortodocşi.

"Prelungirea cu o săptămână a vacanţei de iarnă este benefică şi din alt punct de vedere. Această măsură conduce şi la o economie importantă, pe care statul român o face la cheltuielile privind încălzirea spaţiilor şcolare şi iluminarea acestora", a precizat Simion Hancescu.

Şi Consiliul Naţional al Elevilor a susţinut vacanţa de iarnă de trei săptămâni, având în vedere că până acum cursurile erau reluate imediat după sărbătorile de iarnă, când nu-şi demonstrau randamentul şi consideră că data de la care să înceapă vacanţa de vară trebuie să rămână în discuţie.

În opinia Consiliului Naţional al Elevilor, o vacanţă de iarnă de trei săptămâni aduce şi un fond suplimentar bugetului şcolilor, nefiind necesară încălzirea acestora, fond care poate fi utilizat în alte investiţii în beneficiul elevilor şi al şcolii.

"Mai mult, condiţiile meteorologice din luna ianuarie pot cauza diferite impedimente în buna funcţionare a actului educaţional, având din păcate localităţi cu accesibilitate scăzută la unităţi de învăţământ şi şcoli nedotate corespunzător", a susţinut sursa citată.

Consiliul Naţional al Elevilor a subliniat faptul că educaţia ar trebui să fie centrată pe elevi, considerând inopinate "poziţiile care prioritizează terţe interese ale unor entităţi cărora o vacanţă de iarnă diminuată le-ar fi mai avantajoasă". 

Sursa: Mediafax.ro
jooble.org