Cum a fost omagiată memoria lui Anghel Saligny

Cum a fost omagiată memoria lui Anghel Saligny(2075)


Organizația municipală Constanța a Partidului Forța Civică a omagiat, astăzi, memoria lui Anghel Saligny, românul “într-adevăr mare”, de la a cărui trecere în neființă se împlinesc 88 de ani.

Președintele organizației, Mihai Petre, împreună cu membrii Biroului Permanent Municipal, a depus o coroană de flori la statuia lui Anghel Saligny aflată în vecinătatea muzeului “Ion Jalea”.

Despre Anghel Saligny se știe că este cel mai mare inginer constructor român al tuturor timpurilor, care a proiectat și construit complexul de poduri de cale ferată de la Cernavodă, peste Dunăre, în mai puțin de 5 ani. Lucrarea, ce purta numele regelui Carol I, a fost începută în decembrie 1890 și finalizată în septembrie 1895, fiind cel mai lung pod de cale ferată din Europa la acea dată și mult timp după.

Puțini știu că în momentul inaugurării, Anghel Saligny a garantat cu propria viață rezistența propriei construcții, el stând alături de echipele de muncitori într-o şalupă sub pod.

În acest context, Organizatia Municipală a Forței Civice Constanța a dorit să le aducă aminte constănțenilor că Anghel Saligny, cu mai bine de un secol în urmă, a adus României cea mai mare operă inginerească din Europa acelor vremuri, din păcate irepetabilă în prezent.

“Am ținut să le spunem constănțenilor că puținii oameni de valoare pe care i-a produs județul nostru trebuiesc omagiati, chiar și simbolic, mai ales atunci când vorbim despre un gigant precum Anghel Saligny, a cărui operă este descrisă magistral de Gheorghe Țițeica drept “operă mare, operă splendidă, opera admirabilă...operă de mândrie națională”, a punctat presedintele organizației municipale, Mihai Petre.
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri