Dan Matei Agathon: „Stațiunile trebuie să fie conduse de Consilii de Administrație şi să fie specializate”

Dan Matei Agathon: „Stațiunile trebuie să fie conduse de Consilii de Administrație şi să fie specializate”(762)


Sub semnătrura preşedintelui Dan Matei Agathon (fost ministru al Turismului, în două mandate, în Guvernele PSD ale prim – miniştrilor Nicolae Văcăroiu, la începutul anilor 90, şi Adrian Năstase, în prima parte a deceniului următor), Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS) a difuzat un comunicat, în care reia câteva dintre soluţiile identificate pentru renaşterea turismului românesc, cu accent pe situaţia celui din Sudul Litoralului, de la Eforie la Vama Veche. Iată care sunt, în viziunea celor de la FPTS, două dintre aceste urgenţe, enunţate, de altfel, în ultimul timp, şi de celelalte structuri asociative patronale, ba chiar şi susţinute de unele administraţii locale!

Parteneriat investitori – autorităţi, în cadrul unor Consilii de Administraţie ale staţiunilor!


„Stațiunile de pe litoral suferă de lipsa de colaborare dintre investitorii privaţi și autorități. De aceea, înființarea unor Consilii de Administrație comune reprezintă o urgență pentru turismul românesc. Acest gen de organisme funcționează eficient și în Bulgaria, pentru că aşează la aceeaşi masă investitorii din turism, autoritatea locală, poliția şi toate organismele din zonă, fără a căror implicare staţiunile au de suferit.
O stațiune turistică nu poate fi amenajată corespunzător dacă factorii implicați nu comunică între ei și iau decizii independent sau, mai rău, nu iau... nicio decizie. Puzzle-ul reprezentat de organizarea unei stațiuni nu poate fi asamblat doar de investitori, după cum nu poate cădea doar în sarcina autorităților locale.”


Specializarea, pe categorii de vârstă şi sociale, este o necesitate, în piaţa turistică de astăzi!

„Sațiunile de pe litoral sunt, la această oră, un amestec de diferite atracții, iar specializarea lor ar ajuta la o mai bună orientare a turiștilor, dar și la organizarea lor eficientă. Așa cum Mamaia a devenit destinaţia distracției, și celelalte stațiuni trebuie să-și identifice potențialul și să aplice pe o temă specifică, pentru a deveni mai atractive. În felul acesta, litoralul românesc va fi mai divers și va oferi locații amenajate special: pentru familii cu copii, pentru cei care au nevoie de tratament sau pentru adolescenţi, atâta vreme cât e evident că oferta pentru aceste categorii de turiști trebuie să fie diferită.”

 
jooble.org