Programul IPS Teodosie de praznicul Adormirii Maicii Domnului

Programul IPS Teodosie de praznicul Adormirii Maicii Domnului(578)


Vineri, 14 august, începând cu ora 10.00, la Crucea Marinarilor de pe Faleza Constanța, Înaltpreasfinţitul Teodosie va oficia ceremonialul religios de pomenire a eroilor marinari. În aceeași zi, de la ora 17.00, ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica „Adormirea Maicii Domnului II” din Constanţa (zona Dacia), iar de la ora 19.00, Prohodul Maicii Domnului la biserica „Adormirea Maicii Domnului I” (zona Tomis mall) din Constanța.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, de la ora 23.30, la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din apropierea localității 23 August, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie.
Sâmbătă, 15 august, începând cu ora 10.30, ierarhul va fi prezent la manifestările dedicate Zilei Marinei, iar de la ora 11.00, va oficia Taina Sfântului Botez pentru șase copii instituționalizați la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Cumpăna.

Praznicul Adormirii Maicii Domnului reprezintă momentul în care Maica Domnului trece din viața pământească la cea cerească, eveniment ilustrat de cântările Bisericii: „Mutatu-te-ai la Viață, fiind Maica Vieții”. Despre Adormirea Maicii Domnului nu sunt consemnate informații în Sfintele Evanghelii, ci doar în Sfânta Tradiție a Bisericii. Arhanghelul Gavriil i-a adus Maicii Domnului vestea că misiunea sa pe pământ se încheie, iar aceasta a mers în Grădina Ghetsimani. Întorcându-se acasă și-a luat rămas bun de la cei apropiați. Toți apostolii, în afara lui Toma, au fost aduși pe norii cerului.

A doua zi de la înmormântare, a sosit și Toma, care a vrut să vadă pentru ultima dată trupul Fecioarei, dar, când mormântul a fost deschis, trupul Preasfintei nu mai era acolo, fusese luat de Fiul Său la ceruri. Cea mai veche atestare documentară a praznicului Adormirii Maicii Domnului este din secolul V.
 
jooble.org