Măsuri benefice pentru fermieri

Măsuri benefice pentru fermieri(758)


Federația Națională PRO AGRO s-a adresat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu propunerea de a institui un ajutor de stat privind umplerea canalelor principale de irigații, prin elaborarea unui act normativ, care să se subvenționeze integral costurile generate de consumul cu energia electrică pentru irigații pentru anul 2015. Această solicitare vine în contextul în care seceta pedologică instalată în aproape toate regiunile țării afectează într-o mare măsură înființarea culturilor din toamna acestui an, vremea în ultima perioadă fiind caniculară, mai ales în zonele de nord-est și sud-est a României, cu o medie a temperaturilor maxime ce a atins și 42 de grade.

Prin acest ajutor financiar se vor diminua pierderile înregistrate de fermieri pentru anul agricol 2015-2016. Trebuie să vă precizăm că pierderile suferite în acest an de fermierii români din cauza secetei și a prețurilor mici la cerealele recoltate în această vară sunt considerabile. Acest aspect creează premise dezastroase în ceea ce privește înființarea culturilor de toamnă fără irigații.

După cum bine știți, costurile cu energia electrică reprezintă 85% din costul apei de irigat. Prin susținerea acestei măsuri, mulți fermieri vor fi încurajați să irige iar suprafețele irigate prin intermediul organizațiilor utilizatorilor de apă pentru irigat din România, vor crește semnificativ.

Alături de fermierii din producția vegetală se alătură și fermierii crescători de animale care au înființat culturi duble pentru furajele suculente care trebuiesc irigate.
 
jooble.org