Pensii speciale pentru militari

Pensii speciale pentru militari(644)


Decretul pentru promulgarea Legii privind pensiile speciale pentru militari, polițiști și alți funcționari din sistemul de apărare al României, a fost semnat ieri de preşedintele Klaus Iohannis.
Camera Deputaților a adoptat, pe 30 iunie, proiectul de lege a pensiilor speciale pentru militari, vicepremierul Gabriel Oprea și ministrul Apărării, Mircea Dusa declarând, la acea dată, că reprezintă "o lege a recunoașterii riscurilor, sacrificiilor pe care le fac militarii, o reparare a nedreptăților făcute militarilor".
Astfel, cei care au dreptul la pensia de serviciu pentru limita de vârstă sunt militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care au implinit vârsta standard de pensionare pentru limita de vârstă, au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu. Vârsta standard de pensionare pentru limita de vârstă este de 60 de ani, iar atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării, informează HotNews.ro.
Proiectul mai prevede ca au dreptul la pensie de serviciu anticipata militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limita de vârstă, diminuată cu cinci ani și sunt trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive sau nevoi ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securitate națională, sunt trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca înapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.
Totodată, acordarea pensiei anticipate, diminuarea vârstei standard de pensionare cu cinci ani nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere.
Baza de calcul pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute, realizate în șase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor.
La media obținută se adaugă un spor de până la 15 %, în condițiile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale, mai prevede proiectul.
"Am susținut acest proiect pe tot parcursul decizional, cu toată convingerea, cu încrederea că în fiecare dintre dumneavoastră, în fiecare român există respectul și aprecierea pentru militarii de carieră. Țara are nevoie de militari, inclusiv în actualul context complicat de securitate. Trebuie să facem față noilor provocări de securitate, iar noi avem datoria să le asigurăm drepturile militarilor. Pensiile militare de stat nu sunt pensii speciale, nu sunt niște privilegii, ci reprezintă recunoașterea pe care societatea o datorează celor care îmbracă haina militară și depun un jurământ militar", declara Oprea, pe 29 iunie, înainte ca senatorii să-și dea votul pe proiectului de lege privind pensiile militare de stat.
 
jooble.org