Olăritul - tradiţie si contemporaneitate

Olăritul - tradiţie si contemporaneitate(1119)


Muzeul de Artă Populară Constanţa organizează, in perioada 23 - 25 iulie, o manifestare adresată iubitorilor de autentic, istorie si frumos, in cadrul unei serii de evenimente intitulate “Mestesuguri tradiţionale”.
Manifestarea are ca scop - prezentarea evoluţiei meşteşugului, în câteva din centrele de olărit de pe teritoriul României, cu ajutorul unor invitaţi, care menţin cu succes, într-o eră modernă, meşteşugul olăritului.
Olarul Marcel Mocanu vine din Braniştea, Galaţi, cu roata olarului, pe care va face demonstraţii de lucru. Din Baia Mare, olarul Sitar Cornel aduce obiecte realizate în stilul ceramicii de Vama-Oaş, Maramureş. Obiectele se remarcă prin caracterul decorativ, smalțul de bună calitate şi motivele specifice zonei, dintre care amintim ciorchinele de struguri şi steaua.
Olarul Gheorghe Iorga, din Horezu, judeţul Vâlcea realizează farfurii ornamentate cu instrumente precum cornul, motivele tradiționale fiind peştele, soarele, cocoşul, biserica sau copacul
Centrul de olărit de la Corund, Harghita, produce o ceramică variată, reprezentată de platouri, farfurii, vaze, sfeşnice, căni şi jucării, meşterul Mathe Denes fiind unul dintre cei mai cunoscuţi olari din zonă.
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri