Programul IPS Teodosie în perioada 17 – 22 iulie(1014)


Vineri, 17 iulie, de la ora 17.00, IPS Teodosie va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Ilie Tesviteanul” din Eforie Nord (str. Daliei, nr. 35).

Sâmbătă, 18 iulie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sf. Emilian de la Durostor - Silistra, ocrotitor al mănăstirii Dumbrăveni. Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la această mănăstire, începând cu ora 8.00.

Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor a fost fiul lui Sabbatianus din oraşul Durostorum, Silistra de astăzi, şi a primit cununa muceniciei în timpul împăratului Iulian Apostatul, în secolul IV. A fost unul din sfinţii ieşiţi din rândurile strămoşilor noştri, unul din mucenicii care au pătimit pentru Mântuitorul Iisus Hristos pe pământ daco-roman. În timpul prigoanei anticreştine, Sfântul Emilian a distrus idolii din templul cetăţii Durostor, iar pentru aceasta a fost supus la chinuri şi, în cele din urmă, aruncat în foc. După stingerea focului, trupul i-a fost găsit nears şi a fost îngropat în locul numit Gedina. O parte din sfintele moaşte se găsesc în Catedrala mitropolitană din Silistra, în Bulgaria. Pe teritoriul ţării noastre, părticele din moaştele Sfântului Mucenic Emilian se găsesc la Galaţi, la Catedrala episcopală din Slobozia şi în Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Capitală.

Duminică, 19 iulie, de la ora 8.30, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ilie” din Constanța (str. Viile Noi, nr. 38), iar seara, la ora 19.00, la biserica „Sf. Ilie Tesviteanul” din Techirghiol, va întâmpina moaștele Sfântului Efrem cel Nou, aduse de la Paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. De la ora 19.30, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu preoți și diaconi, va oficia Taina Sfântului Maslu. Sfintele moaște vor rămâne spre închinare până pe 20 iulie 2015.

Luni, 20 iulie, când Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sf. Proroc Ilie Tesviteanul, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Ilie” din Histria, de la ora 8.00.
În aceeași zi, începând cu ora 16.00, la mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” (din apropierea localității Cobadin) Arhiepiscopul Tomisului va întâmpina sfintele moaște ale Sfintei Maria Magdalena, aduse din Episcopia Alexandriei și Teleormanului. Credincioși se vor putea ruga înaintea raclei cu odoare până în după-amiaza zilei de marți, 21 iulie.

Originar din cetatea Tesva, fiu al unui preot evreu, Sfântul Ilie este cunoscut datorită minunii legate de lipsa ploii. Cu 800 de ani înainte de Hristos, în Israel trăiau regele Ahab și Izabela, soţia sa, l-a adus în Israel pe Baal, zeul căruia i se închinau cananeeni. Ilie l-a avertizat pe Ahab de idolatria în care căzuse poporul şi, văzând împietrirea regelui, i-a dat sentinţa: „în aceşti ani nu va mai fi nici rouă, nici ploaie”. Între timp, Sfântul Ilie a stat la pârâul Cherit, unde a fost hrănit de corbi, apoi în casa unei văduve din Sarepta, unde a înmulţit făina, uleiul şi l-a înviat pe fiul gazdei. După trei ani a mers la regele Ahab şi l-a îndemnat să-i adune pe preoţii idolilor Baal şi Astertei pe muntele Carmel. Aici, Ilie a dovedit poporului neputinţa zeilor şi atotputernicia lui Dumnezeu. Preoţii lui Baal nu au putut aduce jertfă idolului lor, pe când, la rugăciunea lui Ilie, Dumnezeu a pogorât foc din cer și a fost mistuit jertfelnicul. La porunca lui Ilie preoţii lui Baal au fost ucişi şi a plouat.
Dumnezeu i se descoperă lui Ilie pe muntele Horeb, „într-o adiere de vânt lin”. Înainte de sfârşitul misiunii sale profetice, Sfântul Ilie l-a lăsat urmaş pe Elisei și s-a înălţat la cer într-un „car cu cai de foc”.
În Noul Testament, Sfântul Ilie este prezent la Schimbarea la Faţă a Mântuitorului. Sfântul Ilie va veni la sfârşitul veacurilor, va propovădui credinţa şi va fi ucis de către Antihrist.

Marți, 21 iulie, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” din apropierea localității Cobadin, începând cu ora 8.00.

Maria Magdalena este una dintre ucenicele şi mironosiţele care l-au urmat pe Hristos. Numele de Magdalena este legat de cetatea în care s-a născut, Magdala din Galilea. Întâlnirea cu Hristos a făcut ca viaţa ei să cunoască o schimbare radicală. A renunţat la trăirea în păcat pentru a deveni următoare a lui Hristos şi, astfel, s-a alăturat femeilor mironosiţe. Tot Maria Magdalena este acea femeie păcătoasă care a uns picioarele Mântuitorului cu mir de mare preţ. Conform Evangheliilor, ea îi este alături în momentul Răstignirii, dar este şi prima căreia îngerul îi vesteşte Învierea şi are un dialog cu Hristos cel Înviat.
Miercuri, 22 iulie, IPS Teodosie va răspunde invitației PS Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, și va participa la Sfânta Liturghie oficiată la mănăstirea Pantocrator, paraclisul „Sf. Maria Magdalena”, din localitatea Drăgăneşti – Vlașca.

  
jooble.org