Dan Matei Agathon cere TVA de 9% pentru tot pachetul de servicii turistice

Dan Matei Agathon cere TVA de 9% pentru tot pachetul de servicii turistice(1131)


În cadrul conferinţei de presă organizate ieri, la Complexul Turistic „Florica”, din staţiunea Venus, fostul (în două rânduri) ministru al turismului Dan Matei Agathon a trasat, în calitatea sa de preşedinte al Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS), cinci linii directoare, pe termen scurt, mediu şi lung (strategic), pe care le vede ca fiind obiectivele prioritare ale celor implicaţi direct în acest sector economic, investitori din partea de Sud a Litoralului Românesc al Mării Negre, în relaţiile lor cu administraţia publică, locală şi centrală, ca şi în interacţiunea cu ceilalţi participanţi la aglomerata şi extrem de concurenţiala piaţă de profil. De fapt, este vorba de salvarea, efectiv, de la iminentul faliment, a turismului din Mangalia, şi revigorarea, în al doisprezecelea ceas, a societăţilor de turism, mai mari sau mai mici, din această zonă,


Infrastructura de transport, rutier şi pe CFR: cale de acces sau… piedică pentru ajungerea pe litoralul sudic?!...


Agathon cere imperativ soluţionarea, cu maximă urgenţă, a tuturor problemelor, mai vechi sau recent apărute, în ceea ce priveşte accesul spre Sud, pe căi rutiere ori cu trenul. Cu accent pe situaţia podului de peste canal, de la Agigea, fostul ministru solicită oprirea, pe perioada sezonului estival, a lucrărilor de reparaţii, introducerea trenurilor de viteză, spre şi dinspre Litoral, asigurarea transportului auto, de la Gara CFR Constanţa, direct prin staţiunile din Nordul Mangaliei (cum era odată, pnă prin anii 90, actualmente turistul fiind nevoit să… se scarpine la ureche pe după cap, tipic “româneşte”, adică să ajungă întâi în Mangalia, de unde ia alt microbuz, spre staţiuni!) etc.


Centre de informare turistică


FITS solicită Primăriei Mangalia sprijin pentru realizarea unui parteneriat, în vederea punerii în funcţiune a unor Centre de Informare Turistică, cum au, de mulţi ani, vecinii bulgari, de exemplu. Aceste centre vor avea scopul de a prezenta, inclusiv pe Internet, întreaga bază turistică, şi vor promova şi facilita sistemul de rezervări on-line, cvasi-uzual astăzi, în turismul mondial, dar puţin folosit în turismul intern românesc!


Continuarea diligenţelor, începute de către Federaţie, pentru schimbarea structurii anului şcolar, astfel încât elevii, în special cei din învăţământul preliceal, să aibă ovacanţă de vară cuprinsă între 1 iunie şi 15 septembrie.
Trebuie, în altă ordine de idei, demarată, de către Ministerul Educaţiei, în parteneriat cu alte ministere, ori structuri de stat sau private, acţiuni de introducere a unor perioade de practică a elevilor, în Sudul Litoralului, care să aibă ca program activităţi de mediu, cultură şi artă, sportive, chiar și stagii de pregătire profesională, inclusiv în turism.


“Reînverzirea “ staţiunilor, prin asigurarea irigării spaţiilor verzi


Trebuie găsite soluţii pentru irigarea tuturor spaţiilor verzi, nu doar a acelora “de la strada principală”, cum se întâmplă acum, lucru care se poate realiza şi prin aducţiunea apei… industriale, desigur: reciclate, în staţiuni!


Investiţii, cu finanţare europeană, pentru infrastructura ambientală şi de agrement

Este imperios necesară accesarea, în parteneriat public – privat, cu primăriile, a cât mai multor fonduri europene, pentru realizarea de puncte de atracţie turistică, baze sportive, competiţăii, evenimente artistice şi de disatracţie, spectacole şi valorificarea obiectivelor atractive pentru turismul cultural ş.a m.d. Este dată ca exemplu celebra, cândva, Herghelie de la Mangalia, aflată astăzi într-o stare nu tocmai bună şi ieşită fiind, de ani buni, din circuitul turistic. Ea trebuie reabilitată, inclusiv prin amenajarea unui hipodrom modern, unde să se organizeze periodic curse, chiar cu participare internaţională!


Dan Matei Agathon a ţinut să reînoiască apelul către Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), către Asociaţiile Patronale componente ale acesteia, pentru conjugarea eforturilor de promovare şi reabilitare a turismului din Sudul Litoralului Românesc: “Nu prin agende paralele, ci doar prin CONCERTAREA DEMERSURILOR NOASTRE, PRINTR-O POZIŢIE COMUNĂ, VOM REUŞI SĂ URNIM LUCRURILE!” De exemplu, un obiectiv, pentru care este foarte necesară cooperarea celor două structuri patronale, este obţinerea TVA de 9% pentru întreg pachetul de servicii turistice, nu doar pentru cazare şi masă!
 
jooble.org