De ce este Constanța ocolită de marii investitori?

De ce este Constanța ocolită de marii investitori?(1405)


Unul dintre cele mai importante anunțuri făcute de premierul Victor Ponta de la inaugurarea sa în funcție a trecut prea puțin observat, din cauza agitației de pe scena politică. Pe scurt, acesta anunța că o mare companie auto din domeniul auto se pregătește să vină în România. ”Zilele trecute, în ședinta de guvern, pe lista confidențială, pentru că așa a fost înțelegerea, am aprobat un memorandum de înțelegere cu una din cele mai mari și mai prestigioase companii din Germania, care va deschide o fabrică în România. Nu știu dacă e cea mai mare, dar poate că e una din cele mai faimoase. Întelegerea dintre noi este să anunțăm împreună acest lucru”, a spus Ponta, citat de Mediafax. El a lăsat să se înțeleagă că e vorba de domeniul auto, unde mai lucrează alți doi mari producători.

Cine investește în Constanța

O nouă fabrică înseamnă sute sau mii de locuri de muncă. Înseamnă alte mii de locuri de muncă în industriile conexe. Din păcate, de fiecare dată când a fost vorba despre o investiție importantă, județul Constanța a fost ocolit. Renault a venit la Pitești, lucru normal, ținând cont de tradiția din zonă, și Ford la Craiova. În Constanța, investițiile străine de anvergură lipsesc. Cele mai mari sume au intrat aici în construcția de mall-uri (și intră în continuare, în acest urmând să se inaugureze Cora, de exemplu). Din păcate, așa cum recunoștea și unul dintre viceprimarii Constanței într-o discuție neoficială, aceste investiții nu sunt făcute cu gândul la constănțeni, ci la turiștii care ajung aici vara și, evident, la profit. Din cauza aceasta, probabil, Carrefour a amânat cu ani de zile să realizeze subtraversare de pe drumul național. De numai câțiva ani, acestor mari complexe comerciale li se impun și anumite condiții, cum ar fi sistematizarea arterelor de circulație și chiar înfrumusețarea zonei.

Unde sunt locuri de muncă bine plătite?

Deși importante, mall-urile nu produc locuri de muncă bine plătite. În general ele angajează vânzători, agenți de pază, gestionari, casieri, deci funcții în care nu este necesară pregătire de specialitate. Nici salariile nu sunt pe măsură. De multe ori, în acest domeniu se câștigă sub salariul mediu pe economie, care este undeva în jurul a 1.500 de lei pe lună. Și condițiile de muncă sunt dificile: se lucrează în ture, și sâmbăta și duminica, și în sărbătorile legale. Cui nu-i place nu are decât să plece. Există întotdeauna alții care să le ia locul.

Turismul – o soluție?

Unul dintre domeniile care s-a ”mișcat” în ultimii ani din punct de vedere investițional este turismul. Și aici însă avem aceeași problemă ca cea din comerț. Locurile de muncă sunt prost plătite. În plus, turismul suferă și de sezonalitate. ”Îmi ia un sezon sau două să cresc un bucătar sau ospătar bun. Învață practic meserie de la mine. După aceea pleacă însă pe vase de croazieră, unde câștigă de până la zece ori mai mult. Eu nu pot să-i dau banii ăștia, la mine nu merge treaba decât două luni pe an”, spunea un patron de restaurant din sudul litoralului.
Am omis cu bună ştiinţă domeniul energiei, unul special, pe care îl vom trata într-un articol separat.

Când va veni și vremea Constanței
De fiecare dată când a fost vorba despre investiții mari, numele Constanței a fost ocolit. Dacă vă mai amintiți, Mercedes a vrut să construiasă o fabrică în România (a ales Ungaria în cele din urmă). În România se orientaseră spre vest. Singura mare companie care anunțase că are în vizor Constanța a fost combinatul siderurgic Voestalpine. Nici nu şi-a anunţat bine intenţia, că apărătorii mediului au protestat, spunând că este industrie poluatoare, care va afecta turismul. A venit criza, asutriecii au plecat şi constănţenii au rămas în continuare cu locuri de muncă prost plătite în servicii.

Și, totuși, de ce nu

Există analişti care spun că judeţul Constanţa nici nu are şanse să atragă investiţii mari. Principalul motiv este că aici nu există o tradiţie industrială. În al doilea rând, Constanţa este departe de vest. Deşi aproape de port şi de canal, drumul până la graniţa cu Ungaria este încă lung şi costisitor. Vestul României are din acest punct de vedere un atu important. Nu e de mirare că la Cluj firmele mari se simt ca acasă. Un alt motiv este faptul că rata şomajului este mică. Investitorii caută zone cu şomaj mai ridicat, ca să aibă de unde alege.
jooble.org