Fost prim-procuror trimis în judecată(641)


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată a lui Constantin Balaban, prim procuror delegat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, din circumscripția Parchetului Curții de Apel Constanța. Magistratul este acuzat că în cursul lunii februarie ar fi primit de la trei persoane, prin intermediar, cu titlu de mită, un vițel care avea o greutate de 70 kg după sacrificare, în schimbul soluționării favorabile a unui dosarul penal în care cele trei persoane erau cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală.

În cauză au mai deferiți Justiției Amet Viorel, Aslan Regep – Uţă, Jugănaru Valentin, Cireaşă Marian, Sava Teodor Liviu. Dosarul a fost trimis spre soluționare Curții de Apel Constanța. Primul termen a fost stabilit pentru data de 19 iunie.

„Remiterea mitei a avut loc după ce, în data de 03.02.2015, Balaban Constantin, din proprie inițiativă, a întocmit două acorduri de recunoaștere a vinovăției cu două dintre persoanele cercetate, cărora le-a aplicat două pedepse de 7 luni închisoare, cu suspendarea condiționată a executării acestora. Tot în aceeași dată, primul procuror a dispus clasarea cauzei față de cea de-a treia persoană.
Ulterior lunii iunie 2014, inculpatul Balaban Constantin a primit de la o altă persoană, prin intermediar, suma de 600 de euro, după ce persoana respectivă fusese depistată, în seara zilei de 10.05.2014, conducând un autoturism pe raza municipiului Măcin, sub influența băuturilor alcoolice și având permisul de conducere anulat. În schimbul acestei sume, prim procurorul Balaban Constantin, care avea în supraveghere dosarul penal, s-a angajat să îl soluționeze favorabil, în condițiile în care polițistul dispusese începerea urmăririi penale.
În perioada august-septembrie 2014, prim-procurorul Balaban Constantin a primit de la o altă persoană, prin intermediar, în incinta Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, cu titlu de mită, în mod succesiv, sumele de 550 de euro și 700 de lei. În schimbul acestei mite, prim-procurorul BALABAN CONSTANTIN a fost de acord cu întocmirea unei soluții favorabile într-un dosar penal în care persoana respectivă era cercetată penal sub aspectul conducerii unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice. În acest sens, în data de 08.09.2014, BALABAN CONSTANTIN, la inițiativa persoanei cercetate, a întocmit un acord de recunoaștere a vinovăției prin care persoana respectivă a primit pedeapsa de un an închisoare, cu amânarea executării acesteia“, conform DNA.
jooble.org