Forumul Regional al Apei și Expo-Apa 2015: T.V.A.-ul la APĂ va fi, ÎN SFÂRȘIT, redus la 9% !!!!

Forumul Regional al Apei și Expo-Apa 2015: T.V.A.-ul la APĂ va fi, ÎN SFÂRȘIT, redus la 9% !!!!(1487)


Așa cum am mai anunțat, timp de trei zile, între 15-17 iunie 2015, la Palatul Parlamentului, din București, se desfasoară Forumul Regional al Apei Dunăre - Europa de Est, un complex de evenimente organizat de către Asociația Română a Apei (A.R.A.), cu sprijinul International Water Association ( I.W.A.), a carei membră este, încă de la înființare !

Printre invitații dezbaterilor si conferintelor, ca si ai manifestarii expozitionale conexe, EXPOAPA, care este la cea de-a XVII-a ediție. se numără reprezentanții autorităților centrale și locale, din țară, precum și cei ai Uniunii Europene și ai instituțiilor financiare internaționale (Fondul Monetar Internațional si Banca Mondiala), invitați din mediul academic și, bineînțeles, operatori ai serviciilor de alimentare cu apă și canalizare din România.

Programul manifestărilor cuprinde mai multe activități꞉ expoziții de utilaje, echipamente si tehnologii de transport si tratare a apei potabile si apelor uzate, conferințe, seminarii și mese rotunde.
Reamintim ca la aceste reuniuni participă, anual, profesioniști din domeniul apei, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, precum și oameni de afaceri din România și străinătate, realizându-se premisele inițierii și dezvoltării unui forum de dezbateri, în realizarea schimbului de experiență necesar asigurării sustenabilității dezvoltării sectorului.

 

A.R.A. stă la baza conectării comunităţii ample de profesionişti din domeniul apei, la nivel naţional şi internaţional

 

Așa cum se cunoaște, Asociaţia Română a Apei (ARA) este o asociaţie patronală şi profesională, care facilitează şi promovează colaborarea între membrii ei, cu scopul de a identifica noi abordări durabile şi rentabile şi soluţii pentru a îmbunătăţi calitatea managementului resurselor de apă şi a serviciilor de alimentare cu apă, de canalizare şi de epurare a apei uzate.
A.R.A. stă la baza conectării comunităţii ample de profesionişti din domeniul apei, la nivel naţional şi internaţional – integrarea ideilor de ultimă oră a profesioniştilor în domeniul cercetării şi cel al practicii, dincolo de hotarele naţionale şi de disciplinele apei potabile, ale apelor uzate şi de cele ale apei pluviale.


Deschiderea oficială s-a bucurat de prezenţa a nu mai putin de… trei (3) miniştri români !


Asadar, ieri, luni – 15 iunie 2015, a debutat, la Palatul Parlamentului, (si) cea de-a 17-a ediţie a “Expo Apa”, manifestare care reuneşte peste 90 de expozanţi: companii de apă, formatori de specialişti, precum şi importatori şi producători de echipamente tehnice şi de laborator. Manifestarea coincide cu aniversarea a 20 de ani de existenţă a Asociaţiei Române a Apei (A.R.A.), al cărei preşedinte este directorul general al S.C. R.A,J.A. S.A. Constanţa, Felix Stroe.
Expoziţia de la Bucureşti are, deja, dimensiune internaţională, iar la deschiderea oficială s-a bucurat de prezenţa a nu mai putin de… trei (3) miniştri, un secretar de stat, un viceministru din Guvernul Republicii Moldova, doi ambasadori, precum şi ( CA LA APROAPE FIECARE EDITIE, de altfel !) de prezenţa preşedintelui Asociaţiei Internaţionale a Apei (International Water Association / I.W.A.), Helmut Kroiss.

Felix Stroe: “A.R.A. este cea mai mare asociaţie profesională din România!”

În calitate de gazdă, preşedintele A.R.A., Felix Stroe, directorul general al S.C. R.A,J.A. S.A. Constanţa, a deschis lucrările expoziţiei.
 În cuvântul său, acesta a făcut un scurt istoric al A.R.A., organizaţie patronală, înfiinţată în 1995, când un număr important de operatori de apă din ţară au pornit alături cu misiunea de a veni în întâmpinarea consumatorilor, precum şi furnizorilor de servicii de apă şi canalizare.
 „Comitetul Naţional şi-a stabilit obiective ambiţioase, de la promovarea creativităţii, creşterea eficienţei profesionale, introducerea ultimelor noutăţi tehnice în domeniu. Multe dintre obiective au fost îndeplinite. În 1999, Comitetul Naţional a devenit A.R.A., iar din 2003, asociaţia a devenit organism patronal şi profesional. Astăzi, A.R.A. este cea mai mare asociaţie profesională din România, iar misiunea ei, de a veni în sprijinul membrilor, este aceeaşi ca în 1995, pentru că este nevoie de dezvoltare continuă“, a declarat Stroe.

Ministrul Economiei, Marius Nica: “Ediţia din acest an este marcată de necesitatea pregătirii proiectelor din sectorul de apă, canal şi ape uzate pentru exerciţiul financiar 2014 – 2020, al bugetului U.E.”

La rândul său, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a tinut sa sublinieze faptul că ediţia din acest an, a “Expo Apa”, este marcată de necesitatea pregătirii proiectelor din sectorul de apă, canal şi ape uzate pentru exerciţiul financiar 2014 – 2020, al bugetului Uniunii Europene, asadar si al cofinantarilor proiectelor derulate in Romania !
Ministrul a subliniat faptul că, la nivelul întregii ţării, necesarul de fonduri pentru alinierea la cerinţele europene din sectorul de apă este de 13,8 miliarde de euro, din care bugetul de stat poate asigura doar 3 miliarde de euro.
„Prioritatea o reprezintă localităţile cu număr de locuitori între 2.000 şi 10.000, dar este nevoie de documentaţii de calitate pentru pregătirea proiectelor de investiţii. Am rugămintea să se accelereze realizarea investiţiilor pentru absorbţia de fonduri până la 31 decembrie, pentru proiectele pe exerciţiul bugetar 2007 – 2013“, a spus ministrul Nica.


Ministru Finanțelor, Eugen Teodorovici, da vestea ea MARE: T.V.A.- ul la furnizarea de apa potabila va fi, ÎN SFÂRȘIT, redus la… nivelul de 9% !!!


Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, s-a arătat optimist, în legătura cu accesarea și cheltuirea banilor europeni.
El a tinut sa dea un semnal pozitiv participantilor la eveniment, spunând, în discursul său, de la deschiderea lucrărilor, următoarele: „Ca şi finanţare, P.O.S. Mediu a beneficiat de fonduri substanţiale şi vom reuşi, cu siguranţă, să cheltuim şi fondurile pe exerciţiul bugetar 2014 – 2020. Baza este la operatorii de apă şi sper că ei vor avea un grad ridicat de absorbţie“ !
Ministrul Teorodovici a amintit despre noile modificări legislative din domeniul achiziţiilor publice, de cele patru noi proiecte care se află deja pe masa deputaţilor, dar a atras atenţia asupra faptului că alocările de bani europeni vor fi mai mici, iar suplimentările vor trebui asigurate de la bugetul de stat. „Ţine de fiecare beneficiar să cheltuiască banii cât mai repede. Va fi o competiţie, iar cine se conformează va putea cheltui cât are nevoie pentru a se conforma legislaţiei europene“, a afirmat Teodorovici.
Despre o preconizata reducere a T.V.A. la apă, la 9%, oficialul-șef de la Finanţe a dat asigurări că discuţiile sunt avansate şi, chiar dacă în proiectul de modificare a Codului Fiscal, care se află pe masa Parlamentului, măsura acesta nu a fost, încă, inclusă, cu siguranţă acest lucru se va realiza până la sfârşitul anului, cand va fi votat Codul respectiv !

De altfel, subiectul T.V.A. la apă a fost atins şi de către Felix Stroe, directorul general al S.C. R.A,J.A. S.A. Constanţa: „Ne putem cumpăra mai rar o cămaşă, ne putem plimba mai rar cu autoturismul, ne putem duce pantofii la reparat mai rar, dar nu putem renunţa la apă. Apa este ingredientul care concură la prepararea alimentelor, asigură recolte agricole consistente şi trebuie să fie pe masa noastră zi de zi. Sper ca, anul acesta, să găsim o cale de rezolvare în această privinţă. Apa ar trebui să aibă T.V.A. zero, dacă se poate. Am găsit sprijin la prim-ministru, la ministrul Finanţelor Publice şi sperăm ca, până la finalul anului, să rezolvăm această problemă“.


Ministrul Mediului, Padurilor si Apelor, Gratiela Gavrilescu, avertizeaza: „Va fi o secetă pedologică, in aceasta vara !”

 

Ministrul Mediului, Padurilor si Apelor, Gratiela Gavrilescu, a avertizat ca, citam: „ Deja putem afirma ca, in acesta vara, va fi o secetă pedologică! Asta înseamnă că plantele vor fi afectate dar, nefiind si o secetă hidrologică, populația să nu va fii afectată de lipsa apei potabile“,

Dezvoltarea sistemelor de irigații ar putea fi soluția, pe termen mediu și lung, pentru verile secetoase.
Iar un TVA de doar 9%, la serviciile de furnizare a apei potabile, i-ar stimula, bineînțeles, pe investitori, a adaugat și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici: “O astfel de măsură poate duce la efecte pozitive în partea de economie. Reducerea TVA la 9% ar fi un imbold fantastic de important cel puțin pentru ceea ce înseamnă partea de irigații“.


Felix Stroe: “SC RAJA SA Constanța derulează, în șase (6) județe, cel mai amplu program de modernizare a sistemelor de apă din România, cofinanțat cu bani europeni, în valoare de 300 de milioane de euro!”

 


Discursurile din sesiunea de deschidere a evenimentului anual, de la Palatul Parlamentului, au fost încheiate intr- o notă optimist de catre Felix Stroe, președintele Asociației Române a Apei (A.R.A.), care a declarat: „La sfârșitul acestui an, conform programelor si proiectelor aflate în derulare, TOATE localitățile cu peste 13.000 de locuitori ar trebui să aibă rezolvate, INTEGRAL, problema apei, a canalizării și să fie racordate la o stație de epurare !“

Felix Stroe a dat exemplul companiei pe care o conduce, în calitate de director general: “SC RAJA SA Constanța derulează, în șase (6) județe, cel mai amplu program de modernizare a sistemelor de apă din România, cofinanțat cu bani europeni, în valoare de 300 de milioane de euro!”

 

Taguri: ExpoApa, Expo-Apa, Expo-Apa2015, ForumulRegionalAlApei, PalatulParlamentului, RAJA, RAJAConstanta, FelixStroe, GratielaGavrilescu, MariusNica, EugenTeodorovici, FonduriEuropene, apaPotabila, Canalizare, APA, ARA, A.R.A., IWA, I.W.A., ApaPotabila,jooble.org