Nemuritorii din conducerea sindicatelor

Nemuritorii din conducerea sindicatelor(1206)


Preşedinţii de sindicate constănţene uită să mai plece din funcții. Unii se află la conducerea acestora de 20 de ani. S-au obișnuit atât de mult încât nici măcar nu mai organizează alegeri. Dacă le organizează, sunt un adevărat simulacru.

Unul dintre preşedinţii eterni despre care vorbim este liderul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare, Petre Costel, care se află la conducerea federaţiei de 20 ani. El nu a mai organizat alegeri la nivelul federaţiei, ceea ce i-a neumlţumit pe unii dintre sindicalişti. Printre ei, un caz aparte este cel al preşedintelui Silviu Stanciu de la Sindicatul Decirom din Portul Constanţa, care anul trecut a fost exclus din federaţie pe motiv că nu şi-a plătit cotizaţia, dar şi-a depus candidatura pentru funcţia de preşedinte al federaţiei. Acest lucru i-a enervat foarte tari pe liderii FNSP, motiv pentru care, chiar dacă alegerile pentru desemnarea noii conduceri erau programate pentru luna februarie, acestea au fost amânate. Nu se știe până când, deoarece preşedintele FNSP, Petre Costel, ne-a declarat că ”nu mai vorbeşte cu presa şi că are purtător de cuvânt”, uitând momentele când presa a fost alături de FNSP în fiecare zi la greva generală a angajaţilor din Portul Constanţa, care a avut loc anul trecut în plină iarnă.
Preşedintele sindicatului Decirom a dat în judecată conducerea FNSP și cere daune morale şi materiale de 25.000 de lei.

Cazul pensionarei Purcărea

Un alt preşedinte etern de sindicat este de data aceasta o femeie, liderul Sindicatului Liber din Învăţămăntul Preuniversitar Constanţa, Ioana Purcărea. Și aceasta se află de 20 de ani la conducerea sindicatului, cu toate că în prezent est pensionară și nu predă în sistemul de învățământ de stat, ci este angajată la o universitate privată. În sânul membrilor de sindicat mocnesc de mai mult timp nemulţumirile pentru faptul că acesta nu pleacă de la conducerea sindicatului. Pentru că protestele au luat amploare, pe data de 26 martie vor avea loc alegeri la nivelul sindicatului, unde bătălia se anunţă foarte mare. Deja s-au înscris trei candidaţi.

Oțelea, un alt pensionar uitat în scaun

Un alt preşedinte de sindicat este Vasile Oţelea liderul Blocului Naţional Sindical filiala Constanţa. Este şi el pensionar, dar mai şi lucrează în Portul Constanţa. Ocupă în continuare funcţia de preşedinte, chiar dacă trebuia să organizeze alegeri încă de anul trecut, când a ieşit la pensie, pentru desemnarea noi conduceri. Statutul sindicatelor prevede organizarea de alegeri din patru în patru ani, aşa cum au organizat alte federaţii, cum ar CNSRL Frăţia filala Constanţa, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Chimie şi Petrochimie Lazăr Edeleanu, dar şi Sindicatul din Oil Terminal.

De ce nu pleacă?

De ce nu pleacă aceştia din funcţii? Probabil şi pentru interesele lor personale sau ale grupurilor pe care le reprezintă, dar și pentru a nu pierde salariile pe care le obțin în aceaste funcţii. Un alt motiv ar fi acela al importanţei funcţiei în spaţiul public, afacerile personale ale lor și ale apropiaţilor acestora. Uneori motivația este politică: sindicatul este o bună trambulină pentru un loc într-un partid sau în Parlament.
jooble.org